ВОЛОНТЕРИ СЕРЕД НАС: МЕДИКИ НМУ ВІДВІДАЛИ КИЇВЩИНУ, ХАРКІВ, ЗАПОРІЖЖЯ, МУКАЧЕВЕ

07.09.2022

Лікарі-волонтери Національного медичного університету імені О.О. Богомольця є членами унікальної групи української військової медицини «Frida» Ukraine-Israel Independence Association. Протягом останніх 3-х місяців вони відвідали більше 10 міст та безліч сіл України, що постраждали від повномасштабного вторгнення рашистів, та допомогли тисячам пацієнтів.

До учасників міжнародної волонтерської організації входять наші колеги, висококваліфіковані лікарі, зокрема декан медичного факультету №3 НМУ, професор Оксана Виговська,  асистент кафедри ендокринології Лев Приступюк, аспірант кафедри внутрішньої медицини стоматологічного факультету Владислава Романюк,  аспірант кафедри акушерства та гінекології №2 Юлія Колесник, асистенти кафедри внутрішньої медицини стоматологічного факультету Богдан Авраменко та Марина Кушнір. Разом з українськими фахівцями активну участь у безперервній допомозі громадянам України беруть лікарі, парамедики, психологи, волонтери США, Ізраїлю, Еквадору й України.

Так, у Харкові пройшов амбулаторний прийом мешканців прифронтової зони, де цілком відсутній доступ до медичної допомоги. Лікарі-волонтери НМУ протягом 3-х днів проконсультували понад 400 пацієнтів. 3-5-го вересня кваліфіковану допомогу також отримало більш як 300 пацієнтів селищ Черкаська Лозова, Вільхівка, міста Дергачі. Прийом проходив на деокупованих територіях Харківської області, що зазнали значних руйнувань внаслідок великої війни.

У Запоріжжі протягом двох днів лікарі Університету прийняли 800 пацієнтів, зокрема місцеве населення та внутрішньо переміщених осіб, проконсультували 184 вимушених переселенців з Маріуполя. Педіатр, інфекціоніст, судинний хірург, загальний хірург, отоларинголог, кардіолог, гінеколог та ендокринолог працювали на базі київського відділення гуманітарного центру «Я Маріуполь», який опікується біженцями з окупованого міста.

За два візити до міста Василькова Київської області, кваліфіковану медичну допомогу отримали близько 700 місцевих мешканців, внутрішньо переміщених осіб і бійців ТрО «Щит Василькова». Наші лікарі-волонтери також провели амбулаторний прийом в селі Бишів Фастівського району Київської області. Огляд проходив у Бишівській амбулаторії сімейної практики. Понад 100 пацієнтів отримали допомогу та корисні поради від кваліфікованих медиків. Під час прийому звернулася жінка з болем у животі. Лікарі підтвердили гостру хірургічну патологію, яка потребувала ургентної госпіталізації. Справжнім викликом для наших колег став візит до Чорнобилю, мешканці якого одними з перших зустрілися з окупантами. Наші колеги надали консультації 82 пацієнтам та зробили 36 лабораторних досліджень і 26 ЕКГ.

У Мукачівській центральній районній лікарні «Святого Мартина» амбулаторний прийом провела благодійна українсько-ізраїльська асоціація об’єднання лікарів. Було надано понад тисячу консультацій, консиліумів за участю лікарів різних спеціальностей, досвідчених медиків.

Команда високопрофесійних, мотивованих і креативних лікарів НМУ спонукає наших інтернів, аспірантів та випускників активно долучатися до волонтерства!

 

Пресцентр за матеріалами деканату медичного факультету №3