ВІТАННЯ ВЕТЕРАНІВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

08.05.2022

Напередодні відзначення Дня пам’яті та примирення, 77 річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років вийшов наказ ректора НМУ імені О.О. Богомольця, професора Ю.Л.Кучина про відзначення ветеранів Другої світової війни, які є і ветеранами праці нашого Університету, зробили вагомий внесок у виховання студентської молоді.

Із метою гідного вшанування подвигу переможців над фашизмом та соціального захисту заслуженим ветеранам надано вагому матеріальну допомогу та цінні і пам’ятні подарунки. Із цією метою делегація Університету у складі голови профкому співробітників НМУ, професора Л.М. Яременко та співробітниць відділу організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки О.С. Горової та Н.В. Курілової відвідали наших ветеранів і вручили їм подарунки.

Радо зустрічав гостей професор С.М. Вінничук, який майже півсторіччя свого творчого життя присвятив вихованню молодого покоління лікарів і розвитку неврологічної науки. 19 років із них він очолював кафедру неврології НМУ. Це був час плідного наукового пошуку. Степан Мелентійович є автором близько 400 наукових статей, опублікованих у вітчизняних та зарубіжних виданнях, десятків підручників, книг та монографій. Під його керівництвом п’ятеро талановитих учнів стали докторами наук, а дев’ять успішно захистили кандидатські дисертації. І нині ветеран не припиняє творчої праці. В останні роки побачили світ книги, присвячені діагностиці та лікуванню мозкового інсульту. Він показав гостям свої нові рукописи, а це означає, що незабаром світ побачить нова книга професора.

Майже до свого 90-річного ювілею викладала студентам терапію доцент кафедри внутрішніх хвороб К.М. Ревенок. Катерина Миколаївна є вихованкою нашого Університету. Перший лікарський гарт вона отримала на Черкащині, у відомому на той час поліклінічно-стаціонарному об’єднанні-лікарні імені Семашка міста Сміла, пройшовши шлях від дільничного лікаря до начмеда закладу. Там вона зустріла професора КМІ імені О.О. Богомольця А.П. Пелещука, який запросив її до клінічної ординатури Київського медичного інституту. Під керівництвом свого наставника вона захистила кандидатську дисертацію, у співавторстві та під його керівництвом написала чимало наукових праць. Серед них чільне місце належить першій на той час монографії, присвяченій функціональній патології органів травлення. Понад 50 років нараховує стаж Катерини Миколаївни у нашому Університеті, вона стала гідним представником Київської школи терапевтів, продовжила справу своїх вчителів. І з особливою увагою та шаною до неї ставилися студенти, з якими доцент К.М Ревенок щедро ділилася своїм багатим клінічним досвідом.

Піввіку свого творчого життя віддав також рідній Альма-матер доцент кафедри гігієни та екології №2 Г.А Шкурко. Георгій Анатолійович досвідчений та ініціативний педагог, старанно передавав свої ґрунтовні знання з гігієни праці студентам усіх факультетів НМУ.

На рахунку асистента кафедри загальної хірургії П.О. Шпити сотні оперативних втручань. Павло Олексійович був універсальним хірургом, блискуче володів хірургічною технікою. Як наслідок, багато врятованих життів і людських доль.

Близько 30 років працювала диспетчером деканату інтернатури НМУ Т.І. Тищенко. Тамара Іванівна дала путівку у фахове життя багатьом випускникам нашого медичного закладу. Дипломовані лікарі після успішного проходження інтернатури отримували важливий статус і могли далі розвивати свою лікарську майстерність у практичній медицині.

До шановної когорти ветеранів Другої світової війни і трудового фронту НМУ доєдналися і колишні співробітниці Республіканської клінічної лікарні Києва, відомої як «Лікарні водників», а нині – це наша Університетська клініка, працівники фізіотерапевтичного відділення Т.М. Гуєвська, О.М. Максимова та З.М. Клименко. За свою тривалу і плідну трудову діяльність вони зробили багато для реабілітації пацієнтів, повернення їх до активного повноцінного життя після перенесення важких недуг.

Справжньою господинею запам’яталася працівникам кафедри гігієни №1 Н.Я. Ткалич. Надія Яківна десятки років працювала тут прибиральницею. Вона першою приходила на кафедру, щоб забезпечити чистоту і порядок у приміщеннях до початку навчального процесу.

Шкода, але не застали дома відомого в НМУ професора кафедри загальної хірургії №2 Я.Й. Крижанівського, який багато років очолював кафедру, був успішним хірургом-травматологом. Ярослав Йосипович завжди мав і має принципову життєву позицію.  Працюючи в Університеті, багато часу приділяв громадській діяльності. Обов’язково зустрінемось з Ярославом Йосиповичем після повернення його до Києва.

За своє тривале життя, – а багатьом уже виповнилося 90 або уже близько до цього – наші  ветерани пройшли складні життєві випробування. Нині, як і в дитинстві, і в молоді роки, вони знову переживають лихоліття війни. Звичайно, у розмові з ветеранами не вдалося оминути і цієї болючої теми. Усі вони вірять у перемогу України над російським агресором, пишаються нашими воїнами, які дають гідну відсіч ворогові.

Ми ще раз вітаємо наших ветеранів, бажаємо їм миру та здоров’я!

 

 

Профком співробітників університету, відділ організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки