ВІТАННЯ РЕКТОРА, ЧЛЕНА-КОРЕСПОНДЕНТА НАМН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОРА Ю.Л. КУЧИНА З НОВИМ 2022 РОКОМ І РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

31.12.2021

Дорогі Студенти! Шановні Колеги!

Новий 2022 рік вже стоїть на порозі, тож час озирнутися назад і згадати, яким був для нас 2021-й. Відверто скажу, він був різним, але ні для кого не був простим. Він був святковим, буденним, напруженим, тяжким, інколи радісним, а часом сумним, новаторським, переможним, сповненим здобутків та роком болючих втрат наших колег….

Саме в 2021-му наш Університет відзначив своє 180-річчя. Тож для студентів та викладачів він був ще й роком Університету, його розвитку та усвідомлення своєї ролі в його історії.

Рік 2021 ще раз продемонстрував світові тендітність людського життя та крихкість балансу між людством та світом мікроорганізмів, ризики недостатньо стабільних систем охорони здоров’я та нестійких до інформаційного хаосу суспільних думок.

Це був рік, який нас згуртував та навчив раціональній поведінці. Так само, як світ мікробів вчиться мінливості, щоб обходити наш імунітет та протимікробні лікарські засоби, так і ми в умовах пандемії вчилися пристосовуватися до швидкої зміни епідеміологічної ситуації, нових штамів вірусів та регламентів протиепідемічних заходів.

Хотілося б згадати одного із найвідоміших лікарів стародавнього світу – Авіцену (Ібн Сіну), який казав пацієнтам: «Троє нас: ти, я і хвороба. Чий бік візьмеш, той бік і переможе». В умовах пандемії до цієї класичної трійки додався четвертий компонент – суспільна думка, яка впливає і на лікаря, і на пацієнта, модифікуючи їх (в епідеміологічних та клінічних дослідженнях це зветься кофаундінгом). Ставлення суспільства до пандемії, яке коливалось у різні часи та в різних соціально-культурних групах від повного заперечення захворювання та світової змови до панічних настроїв невідворотної загибелі людства. І тільки раціональна поведінка з вибором зважених рішень, навіть в умовах, коли повна інформація відносно об’єктивної ситуації відсутня, дала змогу Університетові продовжити не тільки навчання студентів, жодного дня не закривши двері на повний карантин протягом року, але й продовжити свій розвиток, результатом чого стало створення Університетської клініки, розширення спектру (за рахунок нових кафедр) та обсягів післядипломної освіти, акредитації нових освітніх програм і розширення міжнародного співробітництва.

Ми тішимося з того, що протягом 2021 року вдалося зберегти та покращити порівняно з попереднім ковідним роком набір іноземних студентів, що є економічнім базисом для продовження цього зростання. НМУ був, залишається і буде завжди безумовним лідером медичної освіти, і не тільки в Україні.

Я щиро вдячний за цей розвиток усьому багатотисячному дружньому колективу НМУ: від професорів до студентів-першокурсників, від найпрофесійніших лікарів до тих людей, завдяки яким ми працюємо, навчаємося та живемо в теплих та затишних умовах. Дякую всім, хто йшов свій шлях разом з Університетом. І саме завдяки нашому дружньому колективу я впевнений у подальшому розвитку Університету.

Нехай Новий рік відкриє кожному з нас нові перспективи та горизонти, хай збереже здоров’я усім близьким та стане роком перемог та нових звершень!  Нехай родинним, теплим і затишним стане для кожного з нас Різдво – особливе свято, нагода побути разом із родиною та близькими друзями! Кажуть, що на Різдво завжди трапляються дива, що всі Різдвяні бажання здійснюються. Тож бажаю Вам, шановні колеги та студенти, перш за все міцного здоров’я, здійснення Ваших бажань та сімейного затишку!  І хоч професія лікаря не передбачає перерв на свята, бажаю всім, аби ці свята все ж таки вдалося провести у сімейному колі! Щастя Вам та Вашим родинам!

 

З Новим 2022 роком та Різдвом Христовим Вас, шановні колеги та студенти!