Відома експертка прочитала лекцію з доброчесності у медицині для студентів НМУ

06.12.2023

У рамках пілотування курсу «Антикорупція та доброчесність» 5 грудня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця лекцію студентам прочитала народна депутатка України, експертка у сфері захисту прав пацієнтів Ольга Стефанішина. Під час едукаційного заходу говорили про доброчесність у медицині, реалії впровадження медичної реформи та виклики, з якими стикається українська система охорони здоров’я.

Так, нещодавно наш Університет став одним із семи ЗВО країни, який Офіс доброчесності НАЗК обрав для участі у проєкті «Прозорий університет». До вибіркових дисциплін на 2023-2024 навчальний рік введено курс «Антикорупція та доброчесність».

Як зауважив ректор НМУ Юрій Кучин, в Університеті впроваджено інституційні механізми запобігання корупційним діям, які суттєво сприяють принципам прозорості і доброчесності в організації навчального процесу. Важливо знати та усвідомлювати обов’язки і права кожного добропорядного громадянина у приватному житті і у професійній сфері особливо. Адже протидія корупції є важливою складовою успішної державної політики, у сфері медицини та освіти зокрема.

Експертка у сфері захисту прав пацієнтів розповіла студентам 1-2 курсу НМУ, яким викладають зазначений курс, про факти корупції до проведення медичної реформи. Нині, попри больові точки, реформа починає приносити користь суспільству. Вона навела статистичні дані щодо забезпечення пацієнтів в Україні лікарськими засобами. Ольга Стефанішина наголосила, що корупція саме в медичній сфері призводить до летальних наслідків. Тож від позиції кожного лікаря і громадянина стосовно корупційних дій, від результатів лікування і наявності медичних препаратів залежать життя багатьох хворих людей. Також народна депутатка закликала майбутніх лікарів чітко дотримуватися норм професійної етики та непохитно стояти на варті прав пацієнтів.

Модераторами заходу виступили начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації НМУ Інна Кучеренко та експертка офісу доброчесності НАЗК Ганна Ткаченко.

Пресцентр НМУ