ВІДБУЛИСЬ XXІІ СІДЕЛЬНИКОВСЬКІ ЧИТАННЯ

21.09.2020

16-17 вересня 2020 року відбулася ХХІІ щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання педіатрії», присвячена пам’яті члена-кореспондента НАН, НАМН України, професора В.М. Сідельникова. Зважаючи на сучасні виклики, пов’язані з коронавірусною інфекцією, з відповідальною турботою про безпеку кожного з учасників Читань, вперше за більш ніж двадцятирічну історію цьогорічну конференцію було проведено у форматі онлайн.

Конференція в дистанційному форматі навчання зібрала понад 1000 дитячих та сімейних лікарів, спеціалістів інших педіатричних спеціальностей, організаторів охорони здоров’я, освітян та науковців. На ній було представлено педіатричні кафедри провідних закладів вищої освіти МОЗ України та академій післядипломної медичної освіти, ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» тощо.

Низку доповідей було представлено від педіатричних кафедр Національного медичного університету імені О.О. Богомольця: доповіді члена-кореспондента НАМН України, професора О.П.Волосовця, професорів О.В.Виговської, С.П.Кривопустова, С.О.Крамарьова, Ю.В.Марушка, Т.В.Починок, В.Д. Лукашука та інших.

Протягом 4 пленарних засідань було заслухано 71 усну наукову доповідь. Було обговорено питання клінічного перебігу, лікування та профілактики COVID-19 у дітей; стан здоров’я дітей в Україні та сучасні виклики перед медициною дитинства; вакцинопрофілактику як першочергове завдання педіатра та сімейного лікаря; проблемно-орієнтований підхід в педіатрії: міждисциплінарну інтеграцію; доказову медицину при наданні медичної допомоги дітям різного віку; роль клінічної генетики у педіатрії; інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів у дітей: сучасні рекомендації; діагностику та лікування захворювань органів травлення у дітей; превентивні та терапевтичні стратегії в сучасній алергології дитячого віку; амбулаторні та стаціонарні аспекти антимікробної терапії у дітей; практичні шляхи стримування росту антибіотикорезистентності; фітотерапію: у фокусі уваги доказовість та міжнародний досвід; запобігання поліпрагмазії при наданні медичної допомоги дітям; міждисциплінарні аспекти дитячої неврології та ін. Крім того, було представлено низку стендових презентацій від численних авторських колективів. Доповідачі надали відповіді на понад 200 запитань від лікарів – учасників конференції.

У межах конференції відбулася щорічна науково-методична нарада «Актуальні питання викладання педіатрії у вищих закладах освіти та закладах післядипломної освіти» з проведенням круглого столу з актуальних питань викладання педіатрії.

Учасники конференції особливо відзначили сьогоденні труднощі щодо надання медичної допомоги, пов’язані з пандемією COVID-19, та особливості до- та післядипломної освіти лікарів у зазначених умовах; погіршення стану здоров’я дитячого населення країни та зменшення народжуваності; вкрай недостатні обсяги охоплення вакцинопрофілактикою; недостатні обсяги підготовки студентів у закладах вищої освіти за спеціальністю «Педіатрія» (148 осіб), котрі не відповідають потребам галузі; суттєвий кадровий дефіцит в галузі.

Зважаючи на зазначене вище та необхідність постійної уваги до педіатричної охорони здоров’я, учасники ХХІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання педіатрії», присвяченої пам’яті члена-кореспондента НАН, НАМН України, професора В.М. Сідельникова, вважають на потрібне звернутись до всіх зацікавлених сторін щодо таких  заходів та пропозицій:

  • Впровадити тимчасові стандарти надання медичної допомоги дітям в умовах пандемії COVID-19, забезпечивши нормативно-правову базу дистанційного консультування.
  • Створити та впровадити національні стандарти надання медичної допомоги дітям, що ґрунтуються на найкращих міжнародних практиках та відомостях доказової медицини та надавши наукове обґрунтування впровадження ефективних стратегій профілактики, діагностики та лікування захворювань дитячого віку.
  • Посилити заходи щодо вакцинації населення із визначенням питань забезпечення та реалізації програми імунопрофілактики як пріоритетного.
  • Відновити систему невідкладної педіатричної допомоги.
  • Надати наукове обґрунтування впровадження ефективних стратегій стримування розвитку антибіотикорезистентності.
  • Збільшити державне замовлення на підготовку дитячих лікарів у закладах вищої освіти МОЗ та МОН України зі встановленням фіксованого плану до 1000 осіб, із них не менше 500 місць передбачити для вступників з сільської місцевості на умовах договорів з місцевими громадами щодо наступного обов’язкового відпрацювання у державних та комунальних закладах охорони здоров’я.
  • Звернутись до МОЗ України та МОН України щодо встановлення прохідного балу із результатів ЗНО на спеціальність «Педіатрія» на рівні 130 балів.
  • Розглянути стандарти педіатричної освіти на післядипломному етапі підготовки лікарів та безперервного професійного розвитку лікаря з урахуванням сучасних викликів пандемії COVID-19, національних традицій та міжнародного досвіду із забезпеченням належних соціальних гарантій усім учасникам освітнього процесу – як лікарям, так і викладачам закладів вищої медичної освіти).
  • Зосередити увагу на створенні якісного контенту онлайн навчальних матеріалів посібники з педіатрії, що ґрунтується на досвіді найкращих міжнародних практик для до- і післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку лікаря.

 

Прес-центр за матеріалами деканату медичного факультету №3 (педіатричного)