ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

25.02.2021

25лютого 2021 року відбулося чергове засідання Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця  за участю ректора, проректорів, деканів факультетів, директорів інститутів, керівників структурних підрозділів. Голова Вченої ради, ректор, професор Ю.Л.Кучин, пересвідчившись у наявності кворуму і затвердивши порядок денний, оголосив про початок роботи. Члени Вченої ради вшанували хвилиною мовчання пам’ять професора кафедри патологічної анатомії №1, доктора медичних наук Ельдара Вікторовича Черкасова, який на 42-му році передчасно пішов із життя.

Юрій Леонідович оголосив наказ МОН України від 9 лютого 2021 року №157, яким затверджено рішення Атестаційної колегії щодо присвоєння вчених звань доцента, професора, старшого дослідника та привітав колег із цією подією (презентація).

З першого питання порядку денного виступив проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор О.М.Власенко. Олег Миколайович представив доповідь, одноголосно підтриману членами Вченої ради, щодо підсумків осінньо-зимового семестру 2020/2021 навчального року та завдань із вдосконалення процесів викладання та навчання студентів в умовах дистанційної форми навчання (презентація).

Зібрання затвердило звіт про роботу Стоматологічного медичного центру в 2020 році та пріоритетні напрямки діяльності, який представив директор Стоматологічного медичного центру, професор Андрій Володимирович Копчак (презентація).

З третього питання порядку денного щодо затвердження Програм фахових вступних випробувань для вступників до НМУ імені О.О. Богомольця у 2021 році виступив перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, заступник Голови Приймальної комісії, професор Олександр Миколайович Науменко (презентація). Запропонований документ було ухвалено одноголосно.

Перейшовши до розгляду поточних питань, головуючий надав слово проректорові з науково-педагогічної та навчальної роботи, професорові Олегові Миколайовичу Власенку, який зазначив, що у зв’язку з проходженням процесу акредитації зі спеціальності «Фізична терапія. Ерготерапія» та підготовкою документів до ліцензування виникла виробнича необхідність перезатвердити низку Положень:

  • Положення про організацію освітнього процесу в НМУ імені О.О. Богомольця;
  • Положення про рейтингову систему оцінки діяльності кафедр, структурних підрозділів і науково-педагогічних працівників НМУ імені О.О. Богомольця
  • Положення про проведення практики студентів НМУ імені О.О. Богомольця
  • Положення про навчально-методичний відділ
  • Положення про порядок та процедури вирішення конфліктних ситуацій в НМУ імені О.О. Богомольця.

Документи Вчена рада ухвалила  одноголосно.

Перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Миколайович Науменко виніс на затвердження надання рекомендації кандидатам від Університету на призначення стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти. До списку претендентів включено:

  • завідувача кафедри медичної та загальної хімії, професора Валентину Олександрівну Калібабчук (від фармацевтичного факультету);
  • завідувача кафедри фтизіатрії та пульмонології, професора Василя Івановича Петренка (від медичного факультету № 3);
  • завідувача кафедри гігієни та екології №3, професора Сергія Івановича Гаркавого (від медичного факультету № 4);
  • завідувача кафедри акушерства і гінекології №2, професора Олену Петрівну Гнатко (від медичного факультету № 4);
  • професора кафедри оториноларингології Федора Олексійовича Тишка (від медичного факультету № 2);
  • професора кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Ларису Олександрівну Хоменко (від стоматологічного факультету);
  • професора кафедри фармакології Надію Олександрівну Горчакову (від фармакологічного факультету);
  • професора кафедри педіатрії №1Олександру Василівну Тяжку (від медичного факультету № 1).

Зібрання підтримало рішення про надання рекомендації згаданим вище кандидатам від Університету на призначення стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти.

Вчена рада також затвердила питання, запропоновані до розгляду проректором з наукової роботи та інновацій, професором С.В.Земсковим:

Положення про преміювання співробітників НМУ імені О.О. Богомольця за оприлюднення результатів наукових досліджень та внесок у розвиток науки та затвердження теми дисертаційного дослідження на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук (презентація):

  • за спеціальністю 14.01.10 – педіатрія, доцента кафедри педіатрії №4 Євгенії Анатоліївни Бурлаки «Апоптоз-залежні механізми пошкодження нирок при протеїнуричних захворюваннях у дітей: клініко-експериментальне дослідження» та призначити науковими консультантами доктора медичних наук, професора Інгу Олександрівну Мітюряєву-Корнійко та
    академіка Віталія Григоровича Майданника
  • за спеціальністю 14.01.22 – стоматологія, доцента кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Ігоря Сергійовича Бродецького на тему: «Діагностика та лікування доброякісних новоутворень великих слинних залоз» та призначити науковим консультантом члена-кореспондента НАМН України, професора Владислава Олександровича Маланчука;
  • за спеціальністю 14.01.01 –акушерство і гінекологія, асистента кафедри акушерства і гінекології №1 Ольги Миколаївни Прощенко на тему: «Міома матки. Оперативне лікування та післядопераційна реабілітаційна програма» та призначити науковим консультантом доктора медичних наук, професора Ірину Борисівну Венцківську;
  • за спеціальністю 14.01.02 – внутрішні хвороби, доцента кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Юлії Володимирівни Чичули на тему: «Клініко-патогенетичні особливості уражень стравоходу та шлунка у пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу та оптимізація лікування» та призначити науковим консультантом професора кафедри терапії НМАПО імені П.Л. Шупика Андрія Едуардовича Дорофєєва.

Було одноголосно надано рекомендації:

  • завідувачу кафедри педіатрії №2, члену-кореспонденту НАМН України Олександру Петровичу Волосовцю до нагородження Державною відзнакою – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня;
  • професору кафедри медичної та біологічної фізики та інформатики Кирилу Олександровичу Чалому на присвоєння почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки»;
  • професору кафедри педіатрії №1 Вірі Іванівні Бобровій на присвоєння їй почесного звання «Заслужений лікар України».

 

У ході засідання було затверджено Положення про бібліотеку НМУ імені О.О. Богомольця та Положення про електронну бібліотеку НМУ імені О.О. Богомольця, які представила директор бібліотеки Людмила Василівна Папуша.

Директор Інституту післядипломної освіти, професор Тетяна Андріївна Вежновець запропонувала затвердити Положення про підвищення кваліфікації та стажування педагогічних та науково-педагогічних працівників у НМУ імені О.О. Богомольця (презентація). Документ ухвалили одноголосно.

Вчена рада підтримала питання, винесені на затвердження завідувачем відділу аспірантури та докторантури, доцентом Катериною Олександрівною Гололобовою (презентація):

  • Положення про проведення попередньої експертизи дисертацій здобувачів ВО третього освітньо-наукового рівня (PhD) у галузі знань 01 «Освіта/педагогіка» за спеціальністю 011 «Освітні, педагогічні науки» та 015 «Професійна освіта» в НМУ імені О.О. Богомольця;
  • експертні комісії для надання висновку на дисертаційну роботу;
  • склад разових спецрад;
  • щодо видачі дипломів Доктора філософії;
  • зразок диплому Доктора філософії та Додатку (презентація).

Члени зібрання одноголосно затвердили документи щодо встановлення надбавок штатним працівникам Університету в розмірі 25 % до посадового окладу з 01 лютого до 30  червня 2021 року та преміювання штатних працівників – жінок НМУ в розмірі 1500 грн з нагоди Міжнародного жіночого свята – 8 Березня.

Вичерпавши порядок денний, Голова Вченої ради, ректор, професор  Ю.Л.Кучин подякував усім за роботу та  закрив засідання.

 

Прес-центр