В Університеті відбувся розподіл випускників до інтернатури

14.06.2024

13 червня відбулося засідання комісії з розподілу на місця в інтернатуру – понад 1000 випускників Національного медичного університету імені О.О. Богомольця обирали місця програми підготовки в інтернатурі за кошти державного замовлення. Почерговість розподілу здійснювалася згідно з рейтинговим місцем випускника на основі інформації про його академічну успішність. Цьогоріч до заходу долучилося більше студентів, ніж минулого року.

Нагадаємо, що право на професійну лікарську діяльність в Україні можна отримати лише після проходження інтернатури. Таким чином, випускники НМУ, які навчалися за кошти державного бюджету, взяли участь у рейтинговому розподілі в обов’язковому порядку, а студенти контрактної форми навчання – за власним бажанням. Рейтинговий розподіл відбувся для спеціальностей 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 225 «Медична психологія» і 228 «Педіатрія». З огляду на безпекову ситуацію засідання комісії з розподілу на програму підготовки в інтернатурі відбулося у змішаному форматі.

Цьогоріч студенти контрактної форми навчання мали право і теж взяли активну участь у рейтинговому розподілі. Своєю чергою Міністерство охорони здоров’я України забезпечило достатню кількість місць для проходження інтернатури за державним замовленням. А це майже 1000 місць саме для наших випускників.

Процес вибору місця в інтернатурі для подальшого професійного становлення майбутніх лікарів організовано з урахуванням засад прозорості та відповідно до вимог. Здобувачам освіти надавали можливість заздалегідь ознайомитися з пропозиціями МОЗ України на офіційному сайті НМУ, їх поінформовано про організацію процесу та особливості вступу. Рейтинг кожного випускника формувався з урахуванням середнього балу (сума оцінок, отриманих за весь час навчання, розділена на їхню кількість) і балів за результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, що вплинуло на почерговість участі здобувачів освіти у процесі розподілу.

У засіданні комісії з розподілу взяли участь начальник Управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України Сергій Убогов та представники адміністрації нашого Університету – ректор Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, директорка Інституту післядипломної освіти Тетяна Вежновець, директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я Олег Чабан, декани медичних факультетів №1, №2, №3 Володимир Мельник, Руслан Цимбалюк, Оксана Виговська, деканка факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України Наталія Козак, деканка стоматологічного факультету Наталія Біденко та директор Навчально-наукового центру адміністрування навчального процесу та моніторингу внутрішніх систем забезпечення якості освіти Михайло Молдованов.

Випускники взяли участь у процесі онлайн. Також дистанційно до заходу долучилися фахівці з Києва та різних регіонів України, де надані місця для розподілу знаходяться територіально. Зокрема, директорка Департаменту охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради Валентина Гінзбург, генеральна директорка Національного інституту раку Олена Єфименко, директорка департаменту охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації Любов Крикливець, начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної військової адміністрації Андрій Лінник, начальниця відділу післядипломної освіти та організаційного забезпечення Департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації Людмила Білошицька.

Нововведенням цьогорічної вступної кампанії до інтернатури є те, що випускники медичних ЗВО, які навчалися за кошти державного замовлення, цьогоріч не можуть проходити інтернатуру за контрактом. Ті зі студентів бюджетної форми навчання, які відмовилися від запропонованих у МОЗ України місць, можуть зробити свій вибір у наступному році.

Як зазначають в Інституті післядипломної освіти НМУ, лікарів-інтернів вчитимуть за індивідуальними планами, що формуються на підставі програм підготовки в інтернатурі, погоджених Вченою радою Університету.

Пресцентр НМУ