В Університеті відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України

23.08.2023

Уже традиційно 23 серпня на честь свята у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася офіційна церемонія підняття Державного Прапора України. Синьо-жовті стяги, уособлення свободи та єдності української нації, під звучання Державного Гімну одночасно замайоріли на трьох локаціях: поряд із головним корпусом Університету, у студентському містечку та на території студентського гуртожитку №7, де проживають іноземні студенти.

Дух патріотизму та свободи переповнював усіх присутніх на церемонії підняття прапорів: ректора Університету Юрія Кучина, першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександра Науменка, проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександра Канюру, проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Олега Власенка, проректорку з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімму Скрипник, проректора з наукової роботи та інновацій Сергія Земскова, голову Профкому співробітників НМУ Лілію Яременко, деканів факультетів і студентів НМУ.

Під час офіційної церемонії почесну місію підняття Державного Прапора України біля головного корпусу Університету виконав ректор НМУ Юрій Кучин разом із представницею студентства, головою профкому студентів Ярославою Ґвазковою.

Ректор привітав присутніх зі святом і зазначив, що воно є особливим. Згадав період, коли під час навчання у школі вивчали твори, що ганьбили прапор України, та 23 серпня 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради занесли синьо-жовтий стяг. «Державний прапор – це символ нації, яка визначилася і готова себе захищати. Всі місяці страшної війни прапор є оберегом для живих та стає саваном для полеглих. За Державний прапор сьогодні готові вмирати! Для мене честь підіймати цей прапор і гордість виконувати це разом з вами. Нехай синьо-жовтий стяг веде нас до Перемоги! Слава Україні!» – зазначив Юрій Кучин.

У студентському містечку Університету символ української ідентичності підняла на флагшток голова Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя Марина Савчук. Присутній на церемонії проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко звернувся до учасників заходу і зазначив, що День Державного Прапора є святом вшанування багатовікової історії українського державотворення, втіленням національної єдності, символом мужності та відваги у боротьбі за свободу та Незалежність України.

Унікальна державна традиція об’єднала не лише українців. Іноземні студенти НМУ також взяли участь у церемонії підняття символу боротьби за волю українського народу, що замайорів поряд зі студентським гуртожитком №7. Почесну місію виконала проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник. Вона також розповіла присутнім історію становлення й утвердження прапора, що віддзеркалює всю історію української державності.

Сьогодні Україна переживає важкий історичний момент, а синьо-жовтий стяг сповнив серце кожного представника медичної родини НМУ гордістю, додав стійкості духу, віри в щасливе майбутнє. Тож нехай небо, на фоні якого майорить Державний прапор, якомога скоріше стане мирним!

Пресцентр НМУ