В Університеті провели вакцинації співробітників лікувальних закладів

15.04.2024

У зв’язку із різними епідеміологічними викликами сьогодення та  поширенням інфекційних захворювань проведення щеплень є запорукою збереження здоровя українців. Відтак з метою профілактики захворювань для працівників закладів охорони здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця було проведено щеплення від дифтерії та правцю безпосередньо на робочому місці. За бажанням отримати щеплення мали можливість співробітники Університетської клініки (стаціонару та Консультативно діагностичної поліклініки) та Стоматологічного медичного центру.

Так, відповідно до Календаря профілактичних щеплень такі щеплення повинні проводитись з 16-річного віку кожні 10 років. Дифтерія, правець і COVID-19 є серйозними інфекційними захворюваннями, які можуть призвести до небезпечних ускладнень і навіть летальних наслідків. Природного захисту проти ураження збудниками дифтерії та правцю не існує, а імунітет після перенесеного захворювання зовсім нетривалий. Тож єдиним дієвим захистом від обох захворювань є проведення щеплень відповідно до календаря, що підтримує імунну відповідь організму на належному рівні.

Безпека співробітників Університетської клініки, Стоматологічного медичного центру, особливо тих, які щодня контактують з великою кількістю пацієнтів, та імунопрофілактика – надважливий напрямок роботи для адміністрації НМУ та Університетської клініки. Вакцинація на робочому місці для медичних працівників лікувальних закладів НМУ є дуже зручною, адже дозволяє не порушувати порядок надання медичної допомоги пацієнтам. Таку ініціативу підтримало багато співробітників. Щеплення від дифтерії та правцю провели більше  200 співробітникам.

Організація проведення щеплень працівникам на робочому місці стала можливою завдяки якісній співпраці з фахівцями ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та поліклінічних закладів Шевченківського та Подільського районів м. Києва. Завдяки цьому оперативно та якісно була здійснена вакцинація співробітників, що є прикладом та потужним поштовхом іншим медичним закладам країни з проведення спільних заходів з вакцинації населення.

Фахівці Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України на високому професійному рівні провели роз’яснювальну роботу з питань проведення щеплень та консультації для співробітників щодо профілактики хвороб, безпечності та ефективності вакцин. Також надали друковані матеріали щодо принципів, графіків проведення щеплень та інформацію про вакцинокеровані хвороби.

За інформацією адміністрації Університетської клініки НМУ