В НМУ ВІДБУВСЯ МАЙСТЕР-КЛАС З ОВОЛОДІННЯМ ПРАКТИЧНИМИ НАВИЧКАМИ «МЕНЕДЖМЕНТ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ»

29.08.2022

27 серпня в Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця відбувся майстер-клас «Менеджмент дихальних шляхів». Організували його кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМУ і кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії ІПО НМУ за підтримки Університету Джонса Гопкінса (США).

Перед початком майтер-класу з лекціями для лікарів-анестезіологів медичних закладів Києва виступили ректор НМУ, професор кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії ІПО Юрій Кучин («Хірургічні методи забезпечення прохідності дихальних шляхів з позиції лікаря-анестезіолога»), завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ, професор Сергій Дубров («Ускладнення інтубації трахеї»), доцент кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії ІПО Катерина Бєлка («Тяжкі дихальні шляхи. Як бути готовим?»), асистент-професор кафедри анестезіології та реаніматології Університету Джонса Гопкінса (США) Олег Туркот, лікар невідкладної медицини Вашингтонського Університету, Сент-Луїс, Касія Хемптон і завідувач відділення інтенсивної терапії та анестезії №2, старший науковий співробітник Інституту нейрохірургії імені Ромоданова Максим Пилипенко.

Тема менеджменту дихальних шляхів невичерпана та актуальна, особливо під час війни. Уміння відновлювати і забезпечувати прохідність дихальних шляхів є обов’язковою навичкою для медиків в умовах військових дій. А компетентності та знання лікаря-анестезіолога методів сучасної медичної науки, факторів ризику, анестезіологічних тактик, алгоритму дій ABCD, клінічних випадків та симуляції RSI рятують життя пацієнта під час операції. Його досвід і кваліфікація мають виняткове значення.

Після теоретичної частини відбувся тренінг з відпрацювання практичних навичок інтурбації трахеї з використанням методик відеолярингоскопії проходило на 6 станціях. Окрім Максима Пилипенка (Україна), Олега Туркота і Касії Хемптон (США), заняття проводили керівник Служби Болю (Каліфорнія, США) Роналд Уайт і асистенти кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ Максим Денисюк і Сергій Середа.

На думку багатьох учасників майстер-класу, і теоретична, і практична його частини були дуже інформативними, корисними та дали вичерпні відповіді на проблемні запитання, що виникають у роботи хірурга та анестезіолога.

 

Пресцентр