В НМУ ПРОВЕЛИ ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ ТРЕНІНГ З ГОСПІТАЛЬНОЇ ОЦІНКИ МЕДИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

29.11.2022

Кафедра організації та економіки фармації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця реалізувала тренінг «Госпітальна оцінка медичних технологій – практичний інструмент для прийняття науково-обґрунтованих рішень на рівні закладів охорони здоров’я» на базі Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Горбачевського» Житомирської обласної ради.

У світі вже понад 40 років існує оцінка медичних технологій, що допомагає під час прийняття стратегічних рішень у сфері охорони здоров’я. Рекомендації щодо оцінки оптимального використання ресурсів формуються переважно під час науково аргументованого прийняття рішень щодо впровадження нових медичних технологій. Такий підхід на глобальному рівні вважається найкращим інструментарієм для аналізу наявних і новостворених технологій, котрі планується фінансувати за рахунок бюджетних коштів.

Учасників тренінгу відбирали за допомогою напівструктурованого інтерв’ю, що проводив асистент кафедри організації та економіки фармації НМУ в контексті дисертаційної роботи. Всього обрали 9 учасників, котрі є представниками різноманітних відділів і клінічних відділень закладу охорони здоров’я. Тренінг складався з 8 блоків і проводився у вересні та листопаді.

Спікерами заходу виступили завідувач кафедри організації та економіки фармації, радник директора ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Заслужений працівник фармації, доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко, доцент кафедри, кандидат фармацевтичних наук Ірина Костюк і асистент кафедри Олена Філінюк.

На учасників тренінгу очікував курс лекцій, практичні завдання та захист власних проєктів щодо оцінки обраної ними медичної технології. Наприкінці провели підсумкове оцінювання знань, що продемонструвало рівень вище середнього у всіх учасників тренінгу.

25 листопада в Обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Горбачевського тренери урочисто вручили сертифікати учасникам.

Всі учасники проєкту дали позитивну оцінку заходу й акцентували на важливості застосування госпітальної оцінки медичних технологій керівниками лікувальних установ під час прийняття управлінських рішень.

Цикл тематичного вдосконалення «Госпітальна оцінка медичних технологій – практичний інструмент для прийняття науково-обґрунтованих рішень на рівні закладів охорони здоров’я» реалізується на базі Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця. Усіх бажаючих запрошуємо до співпраці!

 

За інформацією кафедри організації та економіки фармації