В НМУ обговорили принципи академічної доброчесності

23.02.2023

Дотримання принципів академічної доброчесності – один із пріоритетних засад роботи, яким керуються у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця під час навчання, викладання та провадження наукової діяльності. З метою розширення знань у цьому питанні 22 лютого відбувся вебінар на тему «Академічна доброчесність та наукове дослідження». До заходу приєдналось понад 450 учасників, серед яких студенти різних спеціальностей і науково-педагогічні співробітники.

В організації вебінару взяли участь медичний факультет №3 спільно з навчально-методичним відділом НМУ. Модераторами зустрічі виступили деканка медичного факультету №3, професорка Оксана Виговська та заступниця начальника навчально-методичного відділу Інна Кучеренко.

Відтак, під час вебінару обговорили види неформальної освіти, порядок перезарахування результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та інформальної освіти. Особливу увагу приділили конкретизації поняття академічної доброчесності та недоброчесності, ознайомились із положенням про академічну доброчесність в НМУ. Розібрали різницю та схожість між плагіатом та самоплагіатом, засвоїли основи роботи програми StrikePlagiarism, дізнались про участь бібліотеки в академічній доброчесності, співпрацю та доступ до баз даних інших вищих навчальних закладів.

Варто відзначити, що в корпусах нашого Університету розміщені скриньки довіри, що дають студентам можливість розмістити свої побажання, пропозиції та запитання, які їх турбують.

Так, заступниця начальника навчально-методичного відділу Інна Кучеренко розповіла про тему «Неформальна освіта як елемент формування індивідуальної освітньої траєкторії в НМУ ім. О. О. Богомольця». Завідувачка відділу аспірантури НМУ Катерина Гололобова виступила з темою «Академічна доброчесність як базовий принцип сучасного університету». Голова Товариства молодих вчених і спеціалістів Ірина Костюк висвітлила тему «Відповідальність учасників освітнього та наукового процесу а академічну недоброчесність». Своєю чергою адміністраторка системи антиплагіатної перевірки науково-дослідного сектору НДЧ Марія Матвіян доповіла про «Особливості перевірки академічних текстів на наявність ознак порушення академічної доброчесності в НМУ імені О.О. Богомольця за допомогою StrikePlagiarism». Окрім того, директорка бібліотеки НМУ Людмила Папуша підготувала доповідь про наукові бази даних, електронні ресурси та послуги бібліотеки.

Після усіх доповідей відбулась жвава дискусія, під час якої слухачі активно ставили питання, а спікери із задоволенням відповідали та доповнювали одне одного.

🔗 Посилання YouTube: https://youtube.com/live/IwOX-iNf5eU?feature=share

🔗 Анкета для студентів: https://forms.gle/GuhHkefLE43s4kij8

🔗 Анкета для НПП: https://forms.gle/pxT3E4JnuGrqfCX89

 

Медичний факультет №3