В НМУ ОБГОВОРИЛИ ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНСЬКО-ФІНСЬКОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

23.06.2022

22 червня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася зустріч керівництва університету з визнаними експертами в галузі реконструктивно-відновної щелепно-лицевої хірургії Фінляндії. Обговорили перспективи співпраці в практичній та науковій площині.

З українського боку в зустрічі взяли участь ректор НМУ, професор Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Рімма Скрипник, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, проректор з наукової роботи і інновацій, професор Сергій Земсков, проректор з економічних питань, доцент Володимир Титикало, завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій інституту післядипломної освіти, професор Андрій Копчак та доцент цієї ж кафедри Роман Паливода.

Фінську делегацію представляли завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії Університету Хельсінкі Джоанна Снолл та керівник відділення хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії університетської клініки Хельсінкі Каррі Месімякі.

Ректор НМУ, професор Юрій Кучин подякував фінським колегам за підтримку і прагнення допомогти українським лікарям у важкий для України час у лікуванні найбільш складної категорії поранених у результаті бойових дій пацієнтів з ураженнями щелепно-лицевої ділянки. Окрім того, ректор розповів гостям як змінилася робота Університету під час воєнного стану.

Так, з 2 березня Стоматологічний медичний центр почав надавати допомогу військовим і цивільним. Всього протягом 4-х місяців війни лікарі СМЦ надали допомогу 3750 пацієнтам. Серед них 1680 – військові і 2070 – цивільні, у тому числі 350 – діти. У цілодобовому режимі працює Університетська клініка. Наші фахівці проводили заняття з військовими з тактичної медицини. Усі лікарі, які залишилися в Києві, працюють у лікарнях і військових госпіталях і з першого дня війни надають допомогу військовим і цивільному населенню.

З найкращого боку проявили себе і студенти НМУ. Так, 318 студентів, які залишилися в Києві, виконують свої обов’язки в лікарнях і військових госпіталях, 16 вступили до лав Збройних Сил України, 76 – до Територіальної оборони. 229 наших інтернів працюють у лікарнях та госпіталях, 6 – вступили до ЗСУ, 136 – поповнили лави волонтерів. Викладачі, студенти і співробітники НМУ активно займаються волонтерством, доставкою гуманітарної допомоги до міст і сіл України. Університет, попри війну, продовжував наукову діяльність. 9 травня в НМУ відбувся перший під час воєнного стану публічний захист дисертації керівника відділу анестезіології та реанімації Центрального військового госпіталю Києва, полковника медичної служби Василя Горошка на тему «Оптимізація анестезіологічного забезпечення у пацієнтів з вогнепальними пораненнями кінцівок та посттравматичними стресовими розладами під час реконструктивних оперативних втручань». Безперервно тривав учбовий процес. Студенти продовжували навчанняскладали екзамени. 13 червня в НМУ відбувся 178-й випуск лікарів. Дипломи медика отримали 1784 молодих фахівців медичної галузі, 313 з них — громадяни інших держав.

Своєю чергою фінські колеги подякували співробітникам кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій НМУ за підтримку їхньої ініціативи. Вони розповіли, що вже відвідали клінічні бази кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій НМУ, де надається допомога щелепно-лицевим пораненим. У рамках візиту провели консультації найбільш важких постраждалих, що перебувають на етапах відновного лікування, а також обговорили форми, в яких волонтерська діяльність наших колег буде найбільш ефективною.

Для співробітників Університету, слухачів курсу спеціалізації зі щелепно-лицевої хірургії фінські лікарі прочитали лекцію та провели тренінг із застосування мікрохірургічної техніки та трансплантації складних комплексів тканин в реконструктивній хірургії обличчя.

Під час візиту домовились про співпрацю на постійній основі, в рамках якої фінські фахівці проведуть навчання українських лікарів та нададуть допомогу в проведенні найбільш складних хірургічних втручань. З адміністрацією Університету обговорили й питання наукової співпраці, подвійного керівництва аспірантами та академічного обміну.

За підсумками візиту фінських колег запланували підготувати меморандум про співпрацю між Університетом Хельсінкі та НМУ імені О.О. Богомольця.

 

Пресцентр