УРОЧИСТІ ЗБОРИ З НАГОДИ ПОСВЯТИ ПЕРШОКУРСНИКІВ У СТУДЕНТИ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

01.09.2021

1 вересня 2021 року на території перед фасадом морфологічного корпусу Національного медичного університету імені О.О.Богомольця відбулися урочисті збори з нагоди посвяти першокурсників у студенти. На святі були присутні проректори Університету, декани факультетів на чолі з ректором, професором Ю.Л.Кучиним, голова профспілки співробітників НМУ, професор Л.М.Яременко. Серед гостей, запрошених на дійство, були президент НАМН України, академік НАН та НАМН України, заслужений діяч науки і техніки України, професор В.І.Цимбалюк, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Б.Радуцький, народний депутат України, заступниця голови Комітету ВР України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування О.О.Дмитрієва, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.Амосова НАМН України, член-кореспондент НАН України, академік НАМН України, заслужений лікар України, професор В.В.Лазоришинець, віце-президент НАМН України, член-кореспондент НАМН України І.А.Лурін, голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я С.А.Кубанський, директор департаменту охорони здоров’я КМДА, доктор медичних наук В.Г.Гінзбург.

Урочисті збори оголошено відкритими. Звучить Гімн України у виконанні студента медичного факультету №3 Дмитра Бистрицького та лауреата всеукраїнських пісенних конкурсів Ліни Шеремет у супроводі академічного хору.

Непорушною університетською традицією є покладання квітів до Меморіалу студентам і викладачам НМУ, які віддали своє життя за перемогу в роки Другої світової війни, та до пам’ятної стели Героям Небесної Сотні, встановленої на території Університету. Право здійснити цей священний ритуал отримали студенти медичного факультету №1 Софія Карпець, стоматологічного факультету Даніель Кричевський, фармацевтичного факультету Катерина Михайлова і медичного факультету №2 Микола Бабенко.

Посвята першокурсників НМУ проходить під знаком 180-річчя Університету і 30-річчя Незалежності України. 26 вересня 1841 року перший декан медичного факультету Університету Святого Володимира В.О.Караваєв увійшов до аудиторії, де на його лекцію з анатомії чекало 22 студенти. Нині в НМУ навчається понад 15 тисяч студентів та інтернів. Цього, ювілейного для Альма Матер, року університетські лави поповнили 2011 першокурсників.

«Кожен із вас, – зазначив у своєму вітальному слові ректор НМУ, професор Юрій Леонідович Кучин, – прийшов до нашого Університету з якоюсь своєю мрією. Хтось хоче стати високопрофесійним хірургом, хтось – ефективним бійцем на епідеміологічному фронті, хтось – організатором охорони здоров’я… Мрій багато, як багато вас, наших дорогих першокурсників. Але всіх вас об’єднує висока мета – стати справжнім Лікарем і сумлінно служити Медицині на благо рідної Вітчизни. Для цього у вас є всі можливості. Їх надає вам Університет, який прагне йти в ногу з часом, підхоплює і бере на озброєння всі найважливіші новації у медицині»

Першокурсників привітали академік Віталій Іванович Цимбалюк, народні депутати України Михайло Борисович Радуцький і Оксана Олександрівна Дмитрієва, академіки Василь Васильович Лазоришинець та Ігор Анатолійович Лурін, лідер київської профспілки медиків Сергій Анатолійович Кубанський та представник КМДА Валентина Григорівна Гінзбург. Від усіх деканів виступив декан медичного факультету №1, професор Володимир Степанович Мельник. У більшості промов наголошувалося на відповідальності професії лікаря, яку обрали новоспечені першокурсники НМУ, на необхідності безперервно навчатися. Зверталася увага на високий рівень підготовки медиків в Університеті, який дався взнаки і під час бойових дій на сході України, і під час боротьби з наслідками пандемії.

Першокурсники одягли білі халати. Поповнення цього року не може не радувати. 22 абітурієнти подали сертифікати ЗНО, в яких 200 балів з біології, двоє – мають 200 балів з математики. Право виголосити «Урочисту клятву першокурсника» отримали тепер уже повноправні студенти Олександр Копчак (стоматологічний факультет), Тетяна Татьянич-Радківська (медичний №3), Гліб Гирявий (ФПЛ ЗСУ), Єлизавета Харищук (медичний №3), Дмитро Бабич (медичний №3), Валерія Крец (медичний №1), Валерія Нестеренко (медичний №1), Ілля Сосонович (медичний №4) і Марина Цурпанова (медичний №2).

На завершення урочистих зборів звучить гімн НМУ, затверджений Вченою радою Університету від 1 червня 2004 року, автором слів якого є заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор кафедри оториноларингології Федір Олексійович Тишко, а музику написав народний артист України Геннадій Татарченко. Виконують університетський славень Дмитро Бистрицький та Ліна Шеремет.

На цьому збори завершилися. Керівництво Університету та факультетів, поважні гості щиро поздоровили першокурсників з набуттям статусу студента НМУ і побажали їм успіхів у подальшому навчанні.

                                                                                                            

Прес-центр