УНІВЕРСИТЕТСЬКА СПІЛЬНОТА ДОЛУЧИЛАСЯ ДО НАПИСАННЯ РАДІОДИКТАНТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

09.11.2016

9 листопада 2016 року академічна спільнота Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяла участь у написанні Всеукраїнського диктанту національної єдності, який приурочено до Дня писемності та мови.

Традиційно радіодиктант проходить на Українському радіо, акцію започатковано у 2000 році. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Щороку День української писемності та мови відзначають 9 листопада. Це свято було встановлено Указом Президента України в 1997 році на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

Цьогоріч ініціатором участі колективу НМУ у написанні диктанту стала ректор університету, професор Катерина Амосова. «Сьогодні ми зібралися однією сім’єю, щоб разом з Україною та її громадянами віддати шану рідній мові, перевірити свої знання та стати частиною великої української спільноти», – наголосила ректор Катерина Амосова.

Назва XIV диктанту національної єдності – «Україна на зламі тисячоліть». В тексті – велич становлення української держави та її прагнення до самостійності і європейського вибору. Диктував диктант доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

Серед учасників написання диктанту завідувач кафедри гігієни праці і професійних хвороб, член-кореспондент НАМН України Олександр Яворовський. Як зізнався Олександр Петрович, він вже вп’яте пише диктант національної єдності. «Мені надзвичайно приємно писати диктант пліч-о-пліч з колективом, колегами та студентами, адже це подія, яка об’єднує українську громадськість, медичну спільноту у дружню родину, яка любить, береже та захищає українську мову та її слово», – вважає професор Олександр Яворовський. Він також розповів, що його результати написання попередніх диктантів були високими, а максимальна кількість помилок одного року – лише дві.

Популярність радіодиктанту щороку зростає, важливою є солідарність з усіма, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. В майбутньому такі акції в НМУ імені О.О. Богомольця можуть стати традиційними завдяки співробітникам кафедри україністики НМУ імені О.О. Богомольця, які організували захід.

Прес-центр