Університетська клініка НМУ отримала новий інструментарій для операцій з відновлення обличчя

24.03.2023

Університетська клініка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця отримала новий хірургічний інструментарій і обладнання для операцій з відновлення обличчя бійцям з важкими пораненнями від міжнародного волонтерського логістичного центру «Марлог». Такі складні операції щодня проводять спеціалісти двох кафедр НМУ: щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти і хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії.

Хірургічні інструменти для щелепно-лицевої хірургії, комплектуючі деталі для установки КАО та ларингоскопи через «Марлог» передали пані Андреа Есті та лікарі з Лос-Анджелесу (США).

З керівником МВЛЦ «Марлог» Наталією Поповою зустрілися ректор НМУ Юрій Кучин, генеральна директорка Університетської клініки Ніна Прощенко, медична директорка Стоматологічного медичного центру Діна Шпак, завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО Андрій Копчак і завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Владислав Маланчук.

«З початком війни наші хірурги змінили деякі підходи в реконструктивно-відновній хірургії, оскільки зіштовхнулися з новими викликами через військову травму. Зараз особливо поширеними стали операції з відновлення обличчя і спеціалісти кафедр Університету мають чималі успіхи в цьому напрямку. Дякую нашим друзям і партнерам, які розуміючи важливість і складність роботи лікарів сьогодні, продовжують допомагати та підтримувати українські заклади охорони здоров’я і нашу Університетську клініку зокрема», – зауважив ректор НМУ.

На сьогодні в Університетській клініці НМУ, у Стоматологічному медичному центрі та на клінічних базах кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО вже проведено велику кількість успішних операцій. Професори Андрій Копчак і Владислав Маланчук спільно з колегами з 2014 року виконують надскладні операції у реконструктивно-відновлюваній хірургії. А з початку великої війни такі операції стали особливо поширеними. Вони дозволяють відновлювати обличчя людини навіть після важких вогнепальних поранень.

Операції по відновленню обличчя зараз проводяться на основі повного цифрового протоколу: проводиться комп’ютерна томографія і тривимірне сканування обличчя пацієнта для отримання точної віртуальної моделі. Це дозволяє побачити, як зміниться обличчя пацієнта й як зміняться функція щелепи і суглобів. Що важливо, спеціалісти відновлюють не тільки функцію, а й зовнішній вигляд обличчя. Аби пацієнт знову впізнавав себе у дзеркалі та жив повноцінним життям.

 

Пресцентр НМУ