УКРАЇНА-ШВЕЦІЯ: РОЗВИТОК СПІВПРАЦІ МІЖ НМУ ТА КАРОЛІНСЬКИМ ІНСТИТУТОМ

17.12.2015

    Щорічно в грудні в рамках співпраці між Національним медичним університетом імені О.О.Богомольця та шведським Каролінським Інститутом відбуваються взаємні візити, під час яких проходить обговорення поточних проектів та перспектив розвитку співпраці між університетами.

 7-8 грудня 2015 р. відбувся візит до Каролінського Інституту (м. Стокгольм) Андрія Дінця – Ph.D., завідувача відділу інтелектуальної власності та трансферу технологій НМУ. Програма візіту була підготовлена та узгоджена координатором проекту між НМУ та КІ професором Томмі Ліннé, ректором НМУ пофесором К.М.Амосовою, першим проректором з науково-педагогічної роботи професором Я.В. Цехмістером. Не зважаючи на короткий термін відвідування столиці Швеції, програма була насичена діловими зустрічами на кафедрах Каролінського Інституту та міжнародними науковими заходами. 
    Було відвідано кафедру онкології-патології Каролінського Інституту на базі Cancer Center Karolinska, де відбулася зустріч з професором Катариною Ларссон – лідером науково-дослідної групи “Медична генетика”. Під час цієї зустрічі були обговорені питання та перспективи проекту молекулярно-генетичних та клінічних досліджень раку щитоподібної залози, що проводиться в Cancer Center Karolinska спільно з кафедрою хірургії №4 НМУ.
    В Інституті медицини навколишнього середовища Каролінського Інституту відбулася зустріч з професором Йораном Першагеном, постдоком Оленою Грузєвою, PhD-студентом Андрієм Пико. Були обговорені перспективи подальшої співпраці в галузі епідеміології, враховуючи минулий успіх науково-освітніх тренінгів з епідеміології на базі кафедри організації охорони здоров'я та соціальної медицини НМУ. Науково-дослідна група професора Першагена активно займається освітніми епідеміологічними проектами в Україні та Білорусі: на наступний рік заплановано тренінг з епідеміології на базі НМУ в жовтні 2016 р. Слід відзначити розширення географії проведення науково-освітніх тренінгів з епідеміології: окрема дискусія професора Першагена з цього приводу відбулася з проректором з міжнародних зв’язків Мінського медичного університету (Білорусь) професором В.В. Руденком, який також перебував з робочим візитом в Каролінському Інституті щодо проведення тренінгу в березні 2016 р. на базі його ВНЗ.
    Успішно пройшла ділова зустріч з професором Андерсом Густафссоном – деканом з науково-дослідної роботи Каролінського Інституту та з професором Уллє Сöдером – завідувачем кафедри здоров’я дітей та жінок Каролінського Інституту, на базі якої двоє випускників НМУ захистили дисертації та здобули ступінь PhD медичних наук, а ще троє працюють над докторськими дисертаціями: обговорювалися результати співпраці між Каролінським Інститутом та НМУ та можливості подальшого поглиблення науково-дослідницького співробітництва та освітніх проектів.
    Координатор проекту співпраці між НМУ та Каролінським Інститутом професор Томмі Ліннé організував семінар, в якому взяли участь PhD-cтуденти та постдоки з України та Білорусі, їх наукові керівники та координатори проекту. PhD-cтуденти України, випускники НМУ В.В. Подольський, Ю.В. Савчук, О.Ю. Горощук презентували прогрес написання своїх дисертаційних робіт за 2014 рік та подальші наукові плани. Також доповідали випускники НМУ, колишні PhD студенти, наразі пост доки – А.В.Дінець, Д.В.Унукович, М.М.Гульчій, Г.Г.Тур, які розповіли про результати своїх науково-дослідних проектів, що були розпочаті після захисту докторських дисертацій.
    Також відбулася нарада з др. Стефаном Хаасом з Гастроцентру Каролінської Університетської Лікарні щодо планування відкритого семінару з хірургії на базі кафедри хірургії №4 НМУ в Республіканській клінічній лікарні МОЗ України 11 грудня 2015 р. Було обговорено програму цього заходу, напрямки підготовки навчальних матеріалів для студентів НМУ та інші організаційні питання, пов’язані з проведенням даного заходу.
   Не зважаючи на інтенсивність, дводенна програма візиту була виконана, а проведені зустрічі та наради ефективними.

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця