У Поліклініці НМУ провели День здоров’я

11.12.2023

11 грудня фахівці кафедр офтальмології та ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця реалізували соціально важливий проєкт у Консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки НМУ – День здоров’я. Всі охочі могли безоплатно обстежити орган зору на найсучаснішому обладнанні, виміряти артеріальний тиск, рівень глюкози в крові та рівень сатурації киснем крові.

Співробітники кафедр практикували комплексний підхід з виявлення захворювань та надали відповідні консультації пацієнтам. До заходу долучився проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ Олександр Канюра, а також генеральна директорка Університетської клініки Ніна Прощенко та заступниця генерального директора з консультативно-діагностичної роботи Наталія Горач.

Під час обстеження в Поліклініці застосовували кращі офтальмологічні технології. За допомогою приладу iCare IC200 тонометрія виконувалася дистанційно і без знеболюючих крапель. А конфокальна технологія iCare DRSplus, завдяки штучному інтелекту, за кілька хвилин забезпечувала швидке та повністю автоматизоване обстеження очного дна. Діагностика фахівцями кафедри офтальмології НМУ передбачала обстеження зорових функцій, біомікроскопічне дослідження стану рогівки, кришталика, склистого тіла, офтальмоскопію сітківки та зорового нерва.

Проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професорка кафедри офтальмології Рімма Скрипник відзначає, що такі заходи надважливі, адже дозволяють своєчасно виявити хворобу та надалі ефективно лікувати пацієнтів. Вона наголосила, що потрібно вчасно діагностувати очні захворювання, які можуть призвести до інвалідизації людини. З-поміж них, діабетична ретинопатія, вікова макулярна дегенерація, глаукома. Адже половина пацієнтів з глаукомою навіть не здогадуються про свою хворобу, запізно звертаються до лікаря і з часом можуть втратити зір.

Часто офтальмолог є першим лікарем, який виявляє недугу, але додатково пацієнту можуть призначити обстеження в інших фахівців. Тому, окрім діагностування органу зору, кожен з відвідувачів міг пройти скринінг ендокринної патології. Фахівці кафедри ендокринології НМУ виконували первинний огляд пацієнтів, вимірювали артеріальний тиск, рівень сатурації, глікемію натще. За словами завідувачки кафедри ендокринології, професорки Юлії Комісаренко ендокринологічний скринінг важливий для своєчасної діагностики захворювання. Особливо це стосується цукрового діабету, що є однією з найрозповсюдженіших патологій у світі. Саме вимірювання рівня цукру в крові дає змогу виявити підвищений ризик розвитку діабету, виявити осіб з безсимптомним протіканням патології.

Фахівці НМУ імені О.О. Богомольця звернули увагу відвідувачів благодійної акції на проблеми у їхньому здоров’ї, надали професійні консультації. Наголосили також не бути байдужими до себе та проходити профілактичні огляди, бо вчасна діагностика є запорукою ефективного лікування.

Пресцентр НМУ