У НМУ завершився Міжфакультетський турнір з футзалу пам’яті Артема Соханя і всіх загиблих під час війни медиків

03.04.2024

2 квітня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулися фінальні ігри Міжфакультетського турніру з футзалу пам’яті Артема Соханя і всіх загиблих під час війни медиків, який стартував у нашому Університеті 14 березня. На футбольному полі спортивного комплексу НМУ відбулося два матчі, у яких змагалися 4 команди. Футболісти стоматологічного факультету грали з командою медичного факультету №1, а гравці команди медичного факультету №2 зійшлися у фінальному турнірі з представниками факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України. За результатами ігор визначено команди переможців.

Головним суддею змагань виступив бойовий побратим Артема Соханя, його рідний дядько, старший викладач кафедри фізичного виховання і здоров’я НМУ Віталій Зіва. У глядацькій зоні розмістилися студентські групи підтримки команд-учасниць. До заходу долучилися проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, бойова посестра Артема Соханя Еля Шахбанова та рідна сестра загиблого героя Світлана Гавриленко, яка також є випускницею нашого Університету.

Варто зазначити, що умови змагань з футзалу (міні-футболу) суттєво відрізняються від правил великого футболу. Склад кожної з команд становить п’ять осіб, гра відбувається у два тайми по 12 хвилин кожен, з перервою у 5 хвилин. При ідентичному результаті під час матчу, надаються додаткові 3 хвилини, упродовж яких одна з команд має здобути перевагу. У разі, якщо цього не відбулося, переможців визначають за підсумками 3 пенальті, які проводять кожна з двох команд.

Саме така ситуація виникла під час гри команд стоматологічного факультету та медичного факультету №1. На завершення напруженого матчу їх рахунок становив 1:1, після пенальті – 1:3 на користь медичного факультету №1, які стали бронзовими призерами турніру і посіли ІІІ місце.

Кипіння футбольних пристрастей суттєво зросло під час матчу футболістів медичного факультету №2 з гравцями факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України. Атаки постійно змінювалися запеклою боротьбою і гострими моментами біля воріт кожної з команд. Лише наприкінці другого тайму майбутнім лікарям Збройних Сил України таки вдалося обійти майстерний захист суперників і пробити два голи у їх ворота. Таким чином з рахунком 2:0 вони посіли І місце у Турнірі, а команда медичного факультету №2 – ІІ місце.

Пам’ятні кубки всім трьом командам, які здобули призові місця у Міжфакультетському турнірі з футзалу пам’яті Артема Соханя і всіх загиблих під час війни медиків, вручив професор Олександр Канюра, який зазначив, що дані змагання покликані увічнити пам’ять героїв нашого Університету і віднині відбуватимуться щороку. Адже перший Турнір заклав міцне підґрунтя для його продовження наступного року, а перемога в ньому представників факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України є символічною і свідчить про гарний початок справи.

Зі словами вдячності до гравців з футзалу та всіх фахівців НМУ, які взяли участь у організації Турніру, звернулися Еля Шахбанова та Світлана Гавриленко, які повідомили, що Артем Сохань дуже любив футбол, тож проведення змагань у такому форматі є найкращим виявом вшанування його пам’яті. А також підтримкою бійців, які досі б’ються на фронті заради процвітання мирного життя в тилу і це додатково їх стимулює до запеклої боротьби з ворогом.

Як зазначили фахівці кафедри фізичного виховання і здоров’я НМУ, які спільно з представниками Профкому студентів і Студентської ради нашого Університету організували Турнір, перш ніж у фінал вийшли 4 команди, з 14 березня по вівторках та четвергах, після занять тривала запекла футбольна боротьба між студентами 9 команд, що представляли майже всі факультети, а також Медичний фаховий коледж нашого Університету. Вперше у історії спортивних змагань наших студентів представники збірної НМУ з футболу грали за команди своїх факультетів, що додало спортивній боротьбі гостроти та феєричності. Наступного року фахівці Кафедри сподіваються сформувати 10 команд для участі у Турнірі за рахунок залучення більшого кола студентів до змагань.

Вітаємо переможців Міжфакультетського турніру з футзалу пам’яті Артема Соханя і всіх загиблих під час війни медиків з високим спортивним досягненням. Зичимо подальших звитяг у навчанні та спорті!

Пресцентр НМУ