У НМУ відкрилася фотодокументальна виставка «Комунізм=Рашизм» Архіву національної пам’яті

29.03.2023

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця прийняв виставку «Комунізм=Рашизм» Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті. За підтримки Міністерства освіти та науки України у березні-червні 2023 року демонстрація виставки буде проходити у закладах вищої освіти. Наш Університет став першим закладом столиці, який приймає експозицію. Виставка «Комунізм=Рашизм» – про цінність людського життя, про жертви комуністичного режиму і повномасштабної війни рф проти України, про пам’ять про всіх невинно вбитих.

У відкритті виставки 28 березня взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, голова профкому співробітників Лілія Яременко, декани факультетів Володимир Мельник, Руслан Цимбалюк, Оксана Виговська, Василь Алексійчук, Наталія Біденко, Наталія Козак, Тетяна Рева, Мирослава Філоненко, Оксана Парфьонова, завідувачі кафедр, викладачі, співробітники та студенти Університету.

«Дуже цінно, що виставка буде представлена в українських закладах вищої освіти. Бо про ці важливі речі потрібно говорити постійно. Як 100 років тому, так і сьогодні ворог намагається знищити українців, породити жорстку соціальну дискусію, знищити національну пам’ять. Нам потрібно знати свою історію, аби бути сильними та єдиними у відстоюванні державницьких інтересів, аби не допустити непокараності зла. Щиро запрошую усіх відвідати виставку в нашому Університеті», зауважив ректор НМУ.

Презентували експозицію заступниця директора Галузевого державного Архіву Українського інституту національної пам’яті Світлана Старовойт і завідувач відділу Архіву Євгеній Янкевич. Так, виставка складається з 8 стендів. Загалом тринадцять героїв, схожих за соціальним станом чи посадами. Героями виставки обрали цивільних людей: вчителі, науковці, фермери, митці, провідники народу. На стендах можна прочитати життєву долю та переглянути світлини жертв комуністичного тоталітарного режиму у ХХ столітті та сучасної жертви повномасштабної російсько-української війни. Організатори не просто проводять паралелі між комунізмом і рашизмом, вони ставлять між ними знак «дорівнює». Адже криваві методи росії з минулого століття не змінилися.

Виставка триватиме на другому поверсі морфологічного корпусу НМУ імені О.О. Богомольця ще протягом тижня, до 4 квітня. Переглянути стенди можна також в онлайн-форматі на сайті Архіву: https://hdauinp.org.ua/ua/online-exhibitions

Пресцентр НМУ