У НМУ відбувся VIII З’їзд Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів

16.05.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 12 травня відбувся VIII З’їзд Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів, учасники якого присвятили свій захід 30-річчю з дня створення НАМН України та 20-літтю введення стоматології та щелепно-лицевої хірургії у НАМН України. На З’їзді, що відвідали близько 100 осіб, було представлено 50 доповідей. Українські вчені поділилися своїми науковими досягненнями та приділили значну увагу аспектам здобуття фаху «Щелепно-лицева хірургія» в Україні та світі в умовах парадигми сучасної стоматологічної та медичної освіти з метою подальшої інтеграції українських щелепно-лицевих хірургів у європейську систему медицини.

Захід проходив у конференційній залі Стоматологічного медичного центру за підтримки Національної академії медичних наук України та адміністрації Університету на чолі з ректором, професором Юрієм Кучиним. Ті, хто не мав можливості долучитися до заходу особисто, взяли участь онлайн.

Під час урочистого відкриття з’їзду із привітанням до учасників звернулися проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, деканка стоматологічного факультету, професорка Наталія Біденко, генеральний директор Університетської клініки Ніна Прощенко, голова оргкомітету, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, професор Владислав Маланчук.

Тематика доповідей охопила коло актуальних питань щелепно-лицевої хірургії, зокрема історію розвитку професії у світі та становлення щелепно-лицевої хірургії в Україні (професори Владислав Маланчук, Оксана Воловар); надання медичної допомоги пацієнтам із пораненнями голови та шиї й усуненню дефектів нижньої третини обличчя при вогнепальних пораненнях (професор Анатолій Гулюк); особливості хірургічної реабілітації пацієнтів із вогнепальними пораненнями щелеп (професор Геннадій Рузін); застосування клінічно-інструментального визначення порушень фізіологічного співвідношення щелеп для вдосконалення лікування хворих із частковою та повною втратою зубів (професор Юрій Вовк); заміщення післяопераційних дефектів тканин ротової порожнини вільними мікросудинними клаптями (професор Сергій Шувалов); клінічному випадку некрозу тканин обличчя на тлі постковідного синдрому (професор Ярослав Нагірний); лікування анкілозу СНЩС, гемангіом обличчя, пухлин слинних залоз, захворювань СНЩС, кісткової реконструктивної та передпротезної хірургії.

Почесними гостями З’їзду були професор Харківського НМУ Геннадій Рузін, професор Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова Сергій Шувалов, професор Інституту стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України Анатолій Гулюк (м. Одеса), професор Львівського НМУ Юрій Вовк, професор Тернопільського НМУ імені І.Я. Горбачевського Ярослав Нагірний, професор УМСА Давид Аветіков (м. Полтава). Також захід відвідали представники кафедр із Тернополя, Одеси, Полтави, Львова, Харкова, Вінниці, представники кафедри щелепно-лицевої хірургії ІПО, молоді науковці, щелепно-лицеві хірурги з різних куточків України, військові медики, клінічні ординатори та студенти 3-5 курсів стоматологічного факультету НМУ.

За матеріалами та науковими публікаціями було видано збірник тез. З’їзд став продовженням тематичних конференцій кафедри пам’яті вчителів, хірургів-новаторів вітчизняного та світового масштабу, знакових подій становлення щелепно-лицевої хірургії в Україні та світі.

За інформацією кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії