У НМУ відбувся навчальний курс з неврології, регіонарної анестезії та лікування болю

05.04.2024

Нещодавно у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця завершився 5 курс Європейського комітету освіти в анестезіології (СЕЕА, Committee for the European Education in Anaesthesiology) «Неврологія, регіонарна анестезія та лікування болю». Захід відбувся у змішаному форматі. У ньому взяли участь близько 60 фахівців з різних регіонів України. У якості вільних слухачів до навчання долучилися лікарі-інтерни-анестезіологи та студенти-медики старших курсів.

Упродовж 3 днів тривали практичні заняття, інтерактивне навчання, фахові дискусії, лекції провідних експертів з анестезіології, засновані на міжнародних рекомендаціях. Курсанти відпрацьовували навички Advanced Cardiac Life Support з акцентом на пацієнтів неврологічного профілю, базові вправи з регіонарної анестезії під УЗ-контролем, комунікації з пацієнтами, обговорили тактику ведення важких та ускладнених випадків з експертами галузі. Курс також включав інтерактивне навчання у вигляді відеодемонстрацій, майстер-класів з залученням фантомів та акторів-волонтерів, симуляцій клінічних сценаріїв невідкладних станів та реанімації. Навчання відбулося з використанням тренінгового обладнання нашого Університету, що дозволяє на сучасному рівні опановувати зазначені компетентності.

Лекторами заходу виступили ректор нашого Університету, професор Юрій Кучин, фахівці кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії Інституту післядипломної освіти НМУ, експерти з різних регіонів України. До заходу також долучився голова екзаменаційного комітету Європейського товариства анестезіологів (ESA) Андрій Варвінський.

Учасники курсу отримали до особистого освітнього портфоліо від 10 до 20 балів БПР залежно від ступеня залученості до навчального процесу. Захід сприяв формуванню сучасного погляду на практику регіонарної анестезії та лікування болю, що відповідає міжнародним стандартам.

Варто зазначити, що Європейський комітет освіти в анестезіології, що об’єднав представників понад 100 країн-учасниць, пропонує навчальні проєкти з анестезіології за спеціально розробленою програмою. Повний освітній цикл складається з 6 курсів та охоплює всі сфери анестезіології, інтенсивної терапії, невідкладної медицини та медицини болю. У жовтні 2024 року заплановано проведення наступного, 6 курсу від СЕЕА під назвою «Специфічні аспекти периопераційної медицини».

За інформацією кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії ІПО