У НМУ відбувся фестиваль для першокурсників Medvoyage

04.09.2023

1 вересня вперше у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся фестиваль для першокурсників Medvoyage. Ініціаторами і організаторами фестивалю виступили представники студентського самоврядування Університету: члени профкому студентів, студентської ради, студентського наукового товариства імені О.А. Киселя за підтримки адміністрації. Море позитивних емоцій вирувало біля морфологічного, фізико-хімічного і санітарно-гігієнічного корпусів НМУ, де проводили захід. Фестиваль відвідали близько двох тисяч учасників.

На фестивалі розгорнули інформаційні станції, де висвітлювалися напрямки діяльність студентських організацій НМУ для заохочення першокурсників до занять медичною наукою і суспільно важливою роботою. Члени студентських наукових гуртків організували роботу медично-освітніх станцій. Працювали культурні, спортивні, релаксаційні локації. Було проведено різноманітні майстер-класи, тренінги з домедичної допомоги, хімічного та радіологічного захисту, СЛР, ознайомчі лекції з крутими спікерами-практиками, екскурсії університетськими колекціями.

Одним із ініціаторів проведення такого фестивалю є студент 3 курсу медичного факультету №1 Владислав Примаченко. Він розповів, що так студентські активісти прагнуть впроваджувати найкращі практики європейського та японського студентського самоврядування. Ідея отримала відгук у багатьох наших студентів, тож до організації Medvoyage долучилися близько 160 студентів старших курсів з різних факультетів НМУ.

Проведення фестивалю Medvoyage для першокурсників охоче підтримали і у адміністрації Університету. Під час виступу перед учасниками заходу ректор НМУ Юрій Кучин подякував студентській спільноті за бездоганну організацію цього івенту і закликав присутніх першокурсників бути активними не лише в опануванні  спеціальностей, а і в університетському житті. Адже перший навчальний рік є фундаментально важливим для формування навичок майбутніх медиків і самоствердження у студентському колективі. Також спільно з проректорами відвідав локації, які працювали в рамках проведення фестивалю.

Так, на станції хімічного та радіологічного захисту на відвідувачів чекав тренінг з допомоги уявним потерпілим і користування захисним спорядженням у змодельованих надзвичайних ситуаціях. На станції анестезіології та інтенсивної терапії за допомогою манекенів вчили надавати першу домедичну допомогу, що є надзвичайно корисним у наш час. Перевірити гостроту зору можна було на станції офтальмології, а набути практичних навичок із зшиття ран – на станції урології. Як зупинити кровотечу всіма можливими методами продемонстрували на станції дитячої хірургії. Про компетенції з проведення профілактичних оглядів розповіли на станції акушерства і гінекології. Базовим навичкам з підготовки лікаря до операції та накладання різних типів пов’язок навчали на станції хірургії. На станції серцево-легеневої реанімації провели практичні заняття з педіатрії. З можливостями арт-терапії можна було ознайомитися на станції медичної психології. Студенти зі станції факультету підготовки лікарів ЗСУ продемонстрували навички з фізичної терапії та тактичної медицини.

Своєю чергою фахівці кафедри описової та клінічної анатомії для учасників фестивалю провели екскурсії в колекції анатомічних препаратів НМУ, а представники медичного факультету №4 – лекції з нутриціології. У приміщенні морфологічного корпусу Університету працював лекторій, у якому спікерами виступили запрошені  лікарі: хірурги, нейрохірурги, гінекологи та реабілітологи. У фізико-хімічному корпусі НМУ працювала станція стоматологічного факультету, де кожен міг спробувати себе у моделюванні зубів. На станції базових сестринських маніпуляцій за допомогою манекену навчали робити внутрішньовенні ін’єкції.

Також учасники фестивалю взяли участь у майстер-класі з виготовлення натуральної солі для ванн від Української студентської фармацевтичної асоціації. Вітали бурхливими оплесками сатиричні виступи студентів-стендаперів. Перепочити від активного дозвілля можна було у безалкогольному барі, де готували освіжаючі пунші, і у зонах релаксації.

На території Medvoyage були розміщені позначки з QR-кодом за допомогою якого можна було визначити місцезнаходження різноманітних станцій і побачити програму їх роботи. Адже діяли не лише освітні, а і спортивні та культурні станції.

На спортивних станціях відбулися змагання з гирьового спорту і настільного тенісу, глядачі побачили виступи університетської команди з чирлідінгу, відвідали шаховий турнір. До нього долучився і ректор. Він зіграв у шахи зі студентом першого курсу Валерієм Поповим, який є кандидатом у майстри спорту з даного виду.

На думку голови студентського наукового товариства імені О.А. Киселя Марини Савчук, проведення такого масштабного заходу є надзвичайно корисним об’єднуючим фактором для студентів Університету особливо під час війни. Коли повітряні тривоги і проблеми з електропостачанням заважають живому спілкуванню між студентами різних факультетів і навіть груп. Під час заходу, з ініціативи організаторів фестивалю, тривав також збір коштів на дрон-розвідник для студента нашого Університету Дмитра Стахова, який наразі перебуває на фронті.

Завершився Medvoyage чудовим концертом у виконанні університетського гурту «Estety», музикантів і виконавців, які є студентами нашого Університету.

Фотозвіт заходу – за посиланням.

Пресцентр НМУ