У НМУ відбулися тренінги з тактичної медицини від американського інструктора

12.03.2024

Нещодавно у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася низка тренінгів з тактичної медицини, які відвідали більше сотні учасників  – студенти і кваліфіковані лікарі. Під час проведених тренінгів учасники вивчали протокол MARCH, що є важливим інструментом тактичної медицини в умовах надзвичайних ситуацій, детально опрацювали кожен етап протоколу завдяки професійним презентаціям та практичним демонстраціям.

Тренінги з тактичної медицини організували фахівці медичного факультету №3 та Навчально-наукового центу медичних симуляцій нашого Університету, для їх проведення запросили досвідченого американського інструктора з тактичної медицини за стандартами НАТО Тоні Маккарті. Перед початком навчання для поліпшення умов з опанування навичок тактичної медицини учасників тренінгів розділили на п’ять груп. Для кожної групи провели окремі заняття.

Під час першого етапу вивчення протоколу MARCH присутніх ознайомили з тимчасовими методами зупинення кровотечі (М) та використанням тампонад, а також імпровізованих засобів для надання першої медичної допомоги. Другий етап стосувався безпеки дихання (A), під час якого Тоні Маккарті продемонстрував техніки надання допомоги у різних ситуаціях, включаючи вентиляційні методи. Третій етап охоплював респіраторну недостатність (R), де детально розглядалися різноманітні методи допомоги та використання кисню для підтримки нормального дихання. Четвертий етап тренінгу присвячувався циркуляторному шоку (C). Учасників навчали методам стабілізації кровообігу та використанню інфузій для відновлення циркуляції. На п’ятому етапі учасники вивчали практичні аспекти управління температурою тіла (H) потерпілих у складних умовах.

Після теоретичної підготовки всі учасники тренінгу випробували себе у ролі фахівців з тактичної медицини. Набуті знання та навички опрацьовували у симульованих умовах за керівництва Тоні Маккарті, що сприяло якісному засвоєнню нових знань.

За інформацією медичного факультету №3