У НМУ відбулася конференція з сучасної травматології та ортопедії в умовах війни

03.04.2024

30 березня 2024 року у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця колектив кафедри травматології та ортопедії вперше провів практично-орієнтований навчальний мотиваційний курс для студентів, лікарів-інтернів, лікарів-хірургів і широкого кола спеціалістів різних галузей медицини. Тему заходу присвятили актуальній темі сьогодення – «Сучасна травматологія та ортопедія. Хірургія ушкоджень в умовах бойових дій.» До конференції долучилися понад 200 студентів та інтернів з українськи закладів вищої медичної освіти. У межах заходу відбулася презентація 15 клінічних баз кафедри-організаторки, розташованих у провідних закладах охорони здоров’я.

У науково-навчальній події взяли участь перший проректор з навчально-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, декани медичних факультетів №1 і №2, професор Володимир Мельник і доцент Руслан Цимбалюк. У своєму звернені до учасників конференції перший проректор НМУ зазначив, що Університет об’єднує провідних спеціалістів різних галузей медицини заради спільної мети – надання якісної медичної допомоги пацієнтам, особливо постраждалим із поліорганними та полісистемними ушкодженнями, що потребують міждисциплінарного підходу до лікування. Професор висловив упевненість у тому, що конференція за участі відомих лікарів-практиків і науковців стане ще одним важливим кроком у формуванні інноваційних підходів у сучасній хірургії.

Модератор конференції, завідувач кафедри травматології та ортопедії, професор Олександр Бур’янов представив аудиторії програму заходу та головних спікерів. Окрім змістовних практично-орієнтованих наукових доповідей, для учасників організували майстер-класи із використанням обладнання для проведення сучасних методів лікування ран із використанням технологій 3Д-друку, виготовлення індивідуальних новітніх протезів тощо.

Так, доповідь головного травматолога ЗСУ, полковника медичної служби, професора профільної кафедри НМУ Юрія Ярмолюка «Система надання допомоги при бойовій травмі кінцівок» представив капітан медичної служби Валентин Рогозинський, досвідом використання хірургічних технологій у лікуванні зміщення дефектів тканин при бойових ушкодженнях кінцівок поділився начальник клініки ушкоджень, відомий львівський хірург, Герой України Дмитро Лось. Тему політравми та контролю ушкоджень проаналізували у спільній доповіді першого заступника Міністра охорони здоров’я України, професора Сергія Дуброва і доцента Дмитра М’яснікова. Про сучасну концепцію хірургічного лікування важких поранень кінцівок розповів начальник клініки ушкоджень ВМКЦ Північного регіону, полковник медичної служби Юрій Клапчук, а старший ординатор травматологічного відділення Олег Смик доповів про досягнення профільної клініки в Ірпені у використанні сучасних принципів ампутаційної хірургії нижніх кінцівок при мінно-вибухових пораненнях.

Активно долучилася до роботи конференції талановита молодь профільної кафедри Університету. Аспірант Мурат Базаров підготував доповідь про регенеративні технології лікування у травматології і ортопедії, а учасниця СНГ кафедри, шестикурсниця Катерина Гончар розповіла про високотехнологічні методи лікування в травматології та ортопедії.

У межах навчального курсу на трьох локаціях інтерни та студенти під керівництвом професора Володимира Кваші, доцентів Володимира Чорного, Віктора Лиходія, Юрія Соболевського, асистентів Василя Парія, Володимира Дьоміна та Володимира Ляскорунського відпрацьовували практичні навички з ортопедії та травматології: навчалися накладати апарати зовнішньої фіксації при лікуванні переломів, знайомилися із сучасними технологіями лікування ран, опановували комп’ютерні технології, що використовуються сучасній хірургії.

Ініціатор події, професор Олександр Бур’янов переконаний, що подібні заходи об’єднують фахівців різних спеціальностей, а також мотивують молодь. Відбувається співпраця не лише з медпрацівниками, а й інтеграція зусиль з матеріалознавцями, техніками, спеціалістами в галузі 3Д-технологій. Адже ортопедія та травматологія є прикладною наукою. Сьогодні формується нова лікувальна спеціальність – хірургія ушкоджень, що потребуватиме нових знань і спеціалістів.

Пресцентр НМУ