У НМУ завершився курс підвищення кваліфікації для керівників кафедр

06.06.2023

З 22 травня по 2 червня 2023 року вперше відбувся цикл лекцій з підвищення кваліфікації «Сучасні аспекти управління кафедрою в умовах мінливого середовища», орієнтований на керівників факультетів, кафедр і центрів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Курс проходив у змішаному форматі та складався з офлайн, онлайн-лекцій і практичних занять. Уперше на курсах професійного удосконалення завідувачів кафедр був проведений перехресний аудит за відповідним опитувальником.

На циклі лекцій професійного удосконалення завідувачів кафедр спікером виступив ректор НМУ імені О.О. Богомольця Юрій Кучин. Він окреслив стратегію розвитку Університету, розповів про важливість формулювання місії кафедри й організаційних цілей, а також про процес ухвалення ефективних рішень в управлінні кафедрою. Серед пріоритетних цілей на 2023 рік ректор виокремив, зокрема, інтенсифікацію розвитку Університетської клініки, вдосконалення роботи консультативно-діагностичної поліклініки, посилення Навчально-наукового центру медичних симуляцій Університету, збільшення ліцензійного обсягу з інтернатури та підвищення кваліфікації для лікарів і науково-педагогічних працівників у контексті розширення спектру послуг для отримання балів безперервного професійного розвитку (БПР) у НМУ, як провайдера освітніх послуг.

Лекцію щодо особливостей лідерства в студентоцентрованому освітньому процесі, методів створення доброзичливого та безпечного освітнього середовища, формування мотивації у студентів до навчальної і наукової роботи прочитав перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко. Своєю чергою проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра розповів колегам про специфіку взаємодії з керівниками закладів охорони здоров`я й укладення договорів щодо лікувально-діагностичної роботи клінічних баз. Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко розкрив особливості ліцензування й акредитації освітніх програм та їхніх компонентів, а також організації самоаудитів кафедр і науково-педагогічних працівників. Окрім того, під час курсу багато говорили про сучасні вимоги до навчально-методичного забезпечення освітнього процесу та розробку й оновлення навчальних програм і силабусів освітніх компонентів. Також учасники циклу прослухали лекцію «Фінансова дисципліна в бюджетних установах» від проректора з економічних питань Володимира Титикала. Проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник презентувала лекцію «Академічна мобільність та її види».

Водночас піду час курсу обговорили важливі кадрові питання. Директорка Інституту післядипломної освіти, професорка Тетяна Вежновець роз’яснила ключові аспекти управління персоналом кафедри, їхньої мотивації, а також підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників і безперервного професійного розвитку лікарів. А заступник ректора з кадрових питань Ігор Драпей пояснив сутність діючого кадрового менеджменту та детально розкрив правові засади роботи з кадрами: пошук, найм, договірні засади, конкурсні питання, мотивація, звільнення, посадові інструкції тощо. Акцентували увагу на вимогах до внесення даних про кадри в ЄДЕБО.  Голова профкому співробітників Лілія Яременко виступила із доповіддю «Роль профспілки в житті університету». Також професор кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, професор Олег Чабан прочитав актуальну для українських реалій лекцію «Війна, вторинна травматизація та професійне вигорання». Найсучасніший освітній інструментарій висвітлила в.о. завідувача навчально-наукового центру неперервної освіти, професорка Віолетта Уліщенко під час своєї доповіді «Інноваційні технології навчання». У навчально-науковому центрі неперервної професійної освіти Інституту післядипломної освіти, варто зазначити, реалізували ідею ректора та забезпечили якісне проведення курсу.

Останнім тематичним блоком розглянули наукову діяльність. Проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Земсков розповів щодо оптимізації процесу організації наукових досліджень на кафедрах; розповів і про комерціалізацію наукових досягнень, а також глобалізаційні й інтеграційні процеси в сучасній медичній науці. Він пояснив алгоритми створення заявок для участі в міжнародних грантах і публікаційної стратегії науково-педагогічного працівника. Організацію підготовки здобувачів ступеня доктора філософії (нормативно-правове регулювання, відповідальність, основні положення тощо) та нормативне регулювання, етичні аспекти, принципи та види порушень академічної доброчесності розкрила слухачам завідувачка відділу аспірантури та докторантури, доцентка Катерина Гололобова на двох заключних лекціях курсу підвищення кваліфікації.

Після лекційної частини учасники приступили до практичних занять. Що важливо, було проведено перехресний аудит кафедр за відповідним опитувальником з занесенням результатів у відповідні Google-форми. Наостанок розробники курсу передбачили самостійне опрацювання матеріалів на платформі LIKAR_NMU. Також відбулося підсумкове тестування з підготовкою пропозицій і перспектив розвитку кафедри та поліпшення якості освіти. Завершився курс «Сучасні аспекти управління кафедрою в умовах мінливого середовища» засіданням круглого столу з узагальненням даних результатів перехресної перевірки.

Пресцентр НМУ