У НМУ ПРОВЕЛИ МІЖНАРОДНУ НАУКОВО-ПРАКТИЧНУ КОНФЕРЕНЦІЮ «ФІЛОСОФІЯ РЕЛІГІЇ ТА МЕДИЦИНИ В ПОСТСЕКУЛЯРНУ ДОБУ»

28.11.2022

25–26 листопада в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Філософія релігії та медицини в постсекулярну добу», присвячена пам’яті свт. Луки (В.Ф. Войно-Ясенецького). Конференція проходила в змішаному форматі за участю представників співорганізаторів конференції: Відділення релігієзнавства інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Центру розвитку особистості «Humanus» (Болгарія), Інституту соціальної медицини та медичної етики медичного факультету університету імені Коменського в Братиславі (Словаччина).

Як повідомила модератор конференції, завідувач кафедри філософії, біоетики та історії медицини, професор Ірина Васильєва, попри війну, в роботі конференції взяли участь 80 учасників. Крім громадян України, це – науковці з Болгарії, Словаччини, Чехії; представники 7 медичних ЗВО та громадських організацій України; таких провідних ЗВО та науково-дослідницьких установ України як Інститут філософії імені Г.С. Сковороди України, КНУ імені Тараса Шевченка, Національний авіаційний університет, Національний університет біоресурсів та природокористування, Національна академія статистики, обліку та аудиту, Національний транспортний університет, Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника й інші.

Захід розпочалася з вітального слова першого проректора НМУ імені О.О. Богомольця Олександра Науменка. Від імені адміністрації Університету він привітав учасників з нагодою займатися науковою діяльністю в такі складні часи та подякував за організацію конференції кафедрі філософії, біоетики та історії медицини НМУ і, особливо, ЗСУ за таку можливість. «Бог нам допомагає і Бог нас веде до перемоги», – зазначив професор.

На пленарному засіданні конференції учасники заслухали 18 доповідей. Далі роботу продовжили в секціях:

  • секція І. Питання релігії та медицини у житті і творчості святителя Луки (В.Ф. Войно-Ясенецького);
  • секція ІІ. Методологічні та історичні аспекти взаємозв’язку релігії та медицини у сучасному суспільстві;
  • секція ІІІ. Здоров’я людини в контексті підходів філософії, релігії та медицини;
  • секція ІV. Релігія та клінічна медицина;
  • секція V. Актуальні проблеми біомедичної етики в сучасному релігійному дискурсі;
  • секція VІ. Релігія як соціально-духовна детермінанта індивідуального та громадського здоров’я;
  • секція VІІ. Філософія релігії та медицини: сучасні виклики;
  • студентська секція.

Керівництво організаційного комітету: перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, член-кореспондент НАМН України Олександр Науменко, проректор з наукової роботи та інновацій НМУ, професор Сергій Земсков, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Рімма Скрипник, завідувач кафедри філософії, біоетики та історії медицини, професор Ірина Васильєва, професор кафедри філософії, біоетики та історії медицини Сергій Шевченко, завідувач відділу аспірантури та докторантури, доцент Катерина Гололобова.

 

За інформацією кафедри філософії, біоетики та історії медицини