У НМУ обговорили питання освіти стоматологів в екстремальних умовах

28.04.2023

Стоматологічний медичний центр Національного медичного університету імені О.О. Богомольця став платформою у проведенні ІІІ Науково-практичної конференції з міжнародною участю «Професійна підготовка фахівців із стоматології в екстремальних умовах сучасності». 26-27 квітня 2023 року у заході взяли участь члени Української асоціації стоматологічної освіти: лікарі галузі, державні службовці у сфері освіти і медицини, а також викладачі, студенти й аспіранти закладів вищої медичної та післядипломної̈ освіти.

На сьогодні майже усі заклади вищої освіти змушені пристосовуватись до нових умов навчання та життя.  Якщо для фахівців теоретичних галузей питання онлайн-освіти – не таке гостре, то для медиків питання офлайн-освіти і набуття практичних компетентностей – надважливе. Тож на конференції розглянули питання змінення освітніх програм відповідно до європейського освітнього простору, формування індивідуальної освітньої траєкторії студента, безперервний професійний розвиток стоматологів, недоліки та переваги системи стоматологічної освіти за дистанційною технологією навчання, а також проблеми професійної підготовки майбутніх магістрів стоматології в екстремальних умовах сьогочасності та шляхи їхнього вирішення тощо. Спільною рисою всіх доповідей було те, що всі аспекти розглядалися через призму адаптації освітнього процесу до умов війни.

«Вдосконалення освітнього процесу та доведення його до західоєвропейського формату в нашому Університеті відбувається синхронно в усіх галузях. Ми вже сьогодні працюємо за новими стандартами, аби наші випускники ставали фахівцями світового рівня та змогли реалізувати себе у професії. Та процес реформування професійної підготовки спеціалістів стоматології досі на часі. Пристосовуючись до нових викликів і зважаючи на безпекову складову студентів і викладачів, ми продовжуємо готувати майбутніх стоматологів», – звернувся до учасників конференції ректор НМУ імені О.О. Богомольця, професор Юрій Кучин.

Що важливо, у заході взяв участь перший заступник Міністра охорони здоров’я України, професор Сергій Дубров. Він відзначив, що Стоматологічний медичний центр НМУ імені О.О. Богомольця – це не тільки освітня інституція, а й потужний медичний заклад із надання стоматологічної допомоги населенню. Це особливо добре проявилося під час перших днів повномасштабної інтервенції, коли переважна більшість медичних установ зачинилася, а СМЦ продовжив надавати допомогу військовим і цивільним в умовах війни. Також застумник міністра зазначив, що зараз у суспільстві точиться дискусія щодо реформування медицини у післявоєнний період і конференція максимально чітко відображує цю тенденцію. Відмітив, що МОЗ й надалі підтримуватиме НМУ в ралізації освітніх реформ.

Так, головою організаційного комітету виступила президентка УАСО, професорка Ярослава Кульбашна, а заступницею голови – віцепрезидентка УАСО, доцентка Ірина Скрипник. Перед учасниками конференції виступили перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Олександр Науменко, проректорка з науково-педагогічної роботи і міжнародної діяльності, професорка Рімма Скрипник, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, народна депутатка України Інна Совсун, директорка департаменту Українського державного центру міжнародної освіти МОН України Олена Шаповалова, деканка стоматологічного факультету НМУ, професорка Наталія Біденко, президентка Асоціації стоматологів України, професорка Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Ірина Мазур, завідувач кафедри ортопедичної стоматології, професор Валерій Неспрядько, завідувачка кафедри терапевтичної стоматології, професорка Юлія Коленко, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії НМУ, професор Владислав Маланчук, викладачі та здобувачі освіти НМУ. Під час доповідей спікери, зокрема й студенти, говорили саме про зміни, що сьогодні відбуваються у сучасній медичній освіті, виклики, ризики та перспективи.

Наприкінці другого дня конференції, за модерації доцентки Ірини Скрипник, відбулася дискусійна панель «Конкурентоспроможність випускника стоматологічного факультету на ринку праці: проблеми і шляхи їх вирішення».

Пресцентр НМУ