У НМУ на майстер-класі обговорили порядок присудження ступеня доктора філософії

29.05.2023

26 травня у Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця відбувся майстер-клас «Актуальні питання порядку присудження ступеня доктора філософії» для наукових керівників дисертаційних робіт здобувачів ступеня доктора філософії (PhD), відповідальних за наукову роботу, завідувачів кафедр НМУ.

Так, проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Земсков відзначив актуальність теми та важливість змін у системі підготовки докторів філософії і формуванні разових рад щодо захисту докторів філософії. Відтепер, відповідальність за підготовку аспірантів і присудження ступеня доктора філософії буде повністю покладено на Університет, тому необхідно дотримуватись строків навчання в аспірантурі та своєчасного захисту дисертаційної роботи. На відповідальних за наукову роботу на кафедрах покладено обов’язки підготовки пропозицій щодо складу разових рад і попередньої перевірки відповідності кандидатур членів разової ради, а також перевірка пакету документів після фахового семінару і комунікація з відділом аспірантури щодо формування разової ради та організації захисту доктора філософії.

Із доповіддю на тему «Доктор філософії: нові виклики та робота з інформаційною системою» виступила завідувачка відділу аспірантури та докторантури, доцентка Катерина Гололобова. Вона акцентувала увагу на змінах у постановах Уряду з питань підготовки здобувачів ступеня доктора філософії, проінформувала про особливості роботи інформаційної системи НАЗЯВО і продемонструвала техніку накладання цифрового підпису на документи.

Варто відзначити, що відповідно до Постанови №502 від 19.05.2023 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань підготовки та атестації здобувачів наукових ступенів» навчання аспірантів має завершуватись захистом дисертаційної роботи до закінчення терміну навчання в аспірантурі.

Провідна фахівчиня відділу аспірантури та докторантури Ілона Дюдіна розповіла про основні розділи «Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради», основні вимоги до публікацій членів разових спеціалізованих вчених рад і аспірантів, порядок підготовки документів до захисту. Доповідачка продемонструвала алгоритм пошуку інформації про публікації потенційних членів ради та розповіла про типові помилки у формуванні разових рад.

Своєю чергою директорка Бібліотеки НМУ Людмила Папуша присвятила доповідь інформаційним технологіям у сучасній університетській бібліотеці. Також вона наголосила на необхідності заповнення репозитарію публікаціями науково-педагогічних співробітників НМУ, розповіла про широкий спектр можливостей і послуг Бібліотеки НМУ та про послугу присвоєння УДК.

Пресцентр НМУ