У Консультативно-діагностичній поліклініці НМУ успішно поєднується освітній процес і лікувальна діяльність

17.03.2023

Консультативно-діагностична поліклініка Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця (КДП) – важливий структурний підрозділ Університету, де успішно поєднується освітній процес та лікувальна діяльність. Усі відділення закладу охорони здоров’я продовжують надавати медичні послуги та навчати майбутніх медиків протягом усього часу повномасштабного вторгнення в Україну.

Хірургічне відділення КДП надає консультативно-діагностичну допомогу за спеціальностями: хірургія, онкологія, травматологія, гінекологія, урологія, оториноларингологія. Лікарі всіх спеціальностей надають висококваліфіковану допомогу пацієнтам, керуючись сучасними настановами лікування. Обов’язки завідувача відділення виконує асистент кафедри загальної хірургії №1 Дмитро Власенко. В умовах хірургічного відділення КДП, для пацієнтів проводиться широкий спектр оперативних втручань під місцевою анестезією з подальшим онкологічним скринінгом.

Гінекологічний кабінет хірургічного відділення надає медичну допомогу гінекологічним хворим і вагітним жінкам, а також здійснює онкопрофогляди жіночого населення.

Консультантами відділення залучені висококваліфіковані спеціалісти кафедр: оториноларингології – член-кореспондент НАМН України, професор Олександр Науменко та професор Федір Тишко; акушерства та гінекології Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О.Богомольця – професор Дмитро Говсєєв; загальної хірургії №1 – куратор хірургічної служби Університетської клініки, професор Сергій Земсков і доцент Руслан Цимбалюк; онкології – професор кафедри Валерій Чешук і асистент Ігор Мотузюк.

При виявленні гострої хірургічної патології пацієнти з поліклініки екстрено скеровуються до хірургічного стаціонару Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця.

Паралельно з робочим процесом у відділенні відбувається навчання студентів та інтернів.

Фізіотерапія сьогодні є одним із найбільш затребуваних і популярних видів лікування. Фізіотерапевтичні процедури мають мінімум побічних ефектів, є фізіологічними, їх можна застосовувати практично на всіх етапах, включаючи профілактику, лікування та реабілітацію.

Фізіолікування усуває наслідки перенесених травм, покращує стан опорно-рухового апарату, сприяє загальному зміцненню організму. Фізіотерапевтичні процедури оптимізують якість життя, будучи важливою складовою частиною в комплексному лікуванні цілої низки різнопрофільних захворювань, підви- щують працездатність, сприяють зниженню ваги та перемагають втому.

Головна перевага фізіотерапії перед іншими методами лікування – це її висока ефективність і повна безпека. Фізіотерапевтичні методи лікування не тільки не вимагають застосування медикаментозних препаратів, але й дозволяють скоротити період приймання ліків шляхом підвищення чутливості організму до лікувальних властивостей медикаментів. Фізіотерапія не чинить токсичного впливу на органи і тканини пацієнта, дозволяє звести до мінімуму неприємні наслідки як самої хвороби, так і її лікування. Також це прекрасний спосіб профілактики багатьох хвороб.

До переліку фізіотерапевтичних послуг, що можна отримати в разі звернення по допомогу до поліклініки нашої Університетської клініки входять: масаж, кінезіотерапія (лікувальна фізкультура), магнітно-лазерна терапія, магнітотерапія, дарсонваль, ампліпульс, ультразвукова терапія, електрофорез, УВЧ-терапія, голкорефлексотерапія, кінезіотейпування.

До мультидисциплінарної команди відділення входить лікар фізичної та реабілітаційної медицини, лікар внутрішньої медицини, лікар-невропатолог, лікар-травматолог, інструктор із лікувальної фізкультури, спеціаліст із масажу. За необхідності є можливість долучати до команди інших фахівців. Спеціалісти мультидисциплінарної команди розробляють індивідуальну реабілітаційну програму з залученням різних реабілітаційних засобів, що направлені на відновлення функціонування, працездатності й якості життя пацієнтів. Усі процедури призводять до підтримання стійкого лікувального ефекту при гострих і хронічних захворюваннях. Лікар розробляє індивідуальний курс лікування (вид процедури, кількість сеансів, інтенсивність впливу) з урахуванням вікових особливостей, специфіки захворювання та ступеня ускладнення.

Важливою перевагою всіх профілактичних та лікувальних процедур є відсутність больових відчуттів, алергічних проявів і побічних ефектів.

Студенти медико-психологічного факультету, які навчаються за спеціальністю фізична терапія, ерготерапія мають чудову можливість стежити за роботою відділення та набувати нових знань і практичних навичок. На базі консультативно-діагностичної поліклініки працює студентський науковий гурток, де проходить розбір цікавих клінічних випадків і сучасних методів відновлення.

У терапевтичному відділенні КДП здійснюється діагностика, лікування, а також динамічне спостереження пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, сечовидільної, ендокринної, нервової систем, пацієнтів дерматологічного, офтальмологічного та ревматологічного профілю, з нервово-психічними розладами, інфекційними захворюваннями тощо.

Поліклініка оснащена сучасним обладнанням для проведення широкого спектра досліджень: ультразвукові дослідження, спірометрія, тонометрія ока, вимірювання гостроти зору, палестезіометрія, аудіометрія, вестибулометрія.

Ґрунтуючись на рекомендаціях міжнародних та вітчизняних медичних товариств, із застосуванням сучасних методів діагностики та підходів до лікування формується оптимальна тактика ведення хворих із коморбідними станами. Для цього використовуються всі можливості поліклініки та науково-дослідний потенціал кафедр НМУ імені О.О. Богомольця.

У процесі роботи відділення відбувається поєднання освітнього процесу та лікувальної діяльності: щоденні консультації викладачами кафедр Університету та відпрацьовування практичних навичок студентами й інтернами під їхнім керівництвом.

У штаті працює 6 лікарів-терапевтів, інфекціоніст, кардіолог, ревматолог, пульмонолог, гастроентеролог, невропатолог, 2 дерматовенерологи, 2 офтальмологи, психофізіолог, профпатолог, психіатр-нарколог.

Консультанти відділення – досвідчені спеціалісти кафедр внутрішньої медицини №2, пропедевтики внутрішньої медицини №2, дерматології та венерології з курсом косметології, ендокринології, інфекційних хвороб, офтальмології, радіології та радіаційної медицини, що забезпечує високий рівень надання медичної допомоги.

Лікарі терапевтичного відділення плідно співпрацюють із колегами з інших відділень КДП та з лікарями стаціонару Університетської клініки задля профілактики та вчасної діагностики захворювань. Персонал поліклініки постійно підвищує свою кваліфікацію проходженням курсів ТУ, стажувань та тренінгів.

У відділенні денного стаціонару надається кваліфікована амбулаторна допомога пацієнтам, які не потребують цілодобового догляду. Там є всі можливості для лікування, діагностики, а також реабілітації. Все це – без госпіталізації до лікарні. У денному стаціонарі пацієнт знаходиться під наглядом лікаря, що дає змогу в динаміці спостерігати перебіг захворювання.

В умовах денного стаціонару медичну допомогу отримують, зазвичай, пацієнти із загостренням хронічних захворювань, за відсутності показань до екстреної госпіталізації в стаціонар. Денний стаціонар підходить для лікування більшості видів захворювань внутрішніх органів та відновлення після оперативних втручань.

Денний стаціонар поліклініки у своїй структурі має 10 ліжок терапевтичного та хірургічного профілю та має все необхідне обладнання для комфортного перебування пацієнтів. Для того, щоб отримати медичну допомогу в умовах денного стаціонару, пацієнту потрібно направлення сімейного лікаря.

Що важливо, в Консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки НМУ діє електронна реєстратура! Це –

важливий крок діджиталізації системи охорони здоров’я. Тепер для того, щоб записатися до певного фахівця, потрібно відвідати свого сімейного лікаря за декларацією, отримати від нього направлення у електронному форматі та, використовуючи свій гаджет, обрати вільний час необхідного лікаря-спеціаліста. За допомогою електронної реєстрації також стало можливим отримувати рецепти на ліки, довідки, листки непрацездатності. Загалом, таке рішення стало у нагоді

зайнятим людям, літнім киянам, яким важко пересуватися містом.

Онлайн-реєстратура оптимізує процес організації роботи лікарів, пришвидшує надання медичних послуг та робить цей колись тяжкий процес повністю гнучким. Діджиталізація знайомих нам здавна алгоритмів – тренд сьогодення, який починає заполоняти світ. Добре, що Україна підтримує цю прогресивну тенденцію. Тому КДП була підключена до медичної інформаційної системи, яка містить у собі електронну реєстратуру. Локальна комп’ютерна мережа дозволяє вести документообіг в електронному вигляді, суттєво обмежити, а згодом і повністю відмовитися від паперових носіїв інформації.

Адреса Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця:

м. Київ, вул. Петра Сагайдачного, 10

Телефон реєстратури: (044) 428-84-00

Графік роботи: пн.-пт., 8.00-20.00