ТРИВАЄ КУРС ЛЕКЦІЙ ДЛЯ ЛІКАРІВ І ФЕЛЬДШЕРІВ ЦЕНТРУ ЕМДМК КИЄВА

01.12.2022

За ініціативи ректора Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професора Юрія Кучина для лікарів і фельдшерів виїзних бригад КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва» співробітники НМУ читають серію лекцій. 28 листопада декан медичного факультету №3, професор кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксана Виговська провела чергову лекцію на тему «Катаральний синдром в клінічній практиці».

Тема є дуже актуальною, особливо зараз, коли зростає захворюваність на різноманітні гострі респіраторі захворювання. Через клінічні кейси було розібрано матеріал, виділено симптоми й синдроми, що вимагають госпіталізації пацієнта. Увагу акцентували на клінічних ознаках невідкладних станів у дітей різного віку та дорослих, ознаках прогресування хвороби та погіршення стану, тяжкій пневмонії й її відмінності при помірному перебігу захворювання, а також на клінічних відмінностях різних проявів катарального синдрому верхніх і нижніх дихальних шляхів.

У фокусі лекції була коронавірусна хвороба та грип. Лектор детально проаналізувала комплексний інструмент сортування у пацієнтів старше 12 років і дітей до 12 років, алгоритм АВСDE, схему SAMPLE, показання до госпіталізації у пацієнтів з респіраторним синдромом, критерії високого ризику, фактори підвищеного ризику прогресування до тяжкого COVID-19, категорії дітей, вагітних, що належать до групи ризику, групи ризику виникнення тромбозу, шкалу Падуа, категорії високого ризику кровотечі. Наприкінці лекції професор Оксана Виговська разом з учасниками проаналізували різні клінічні ситуації та повторили для засвоєння отриману інформацію.

Наступна лекція, що відбудеться 5 грудня, буде присвячена диференційній діагностиці катарального синдрому в клінічній практиці.

 

Медичний факультет №3