ТРЕТІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ ПАМ’ЯТІ ПРОФЕСОРА А.П.ПЕЛЕЩУКА

16.10.2015

6 жовтня 2015 року на базі кафедри внутрішньої медицини №3 Національного медичного університету імені О.О.Богомольця відбулися Треті наукові читання пам’яті заслуженого діяча науки УРСР, лауреата Державної премії УРСР, доктора медичних наук, професора Пелещука Анатолія Петровича на тему: «Міжфахова інтеграція у клініці внутрішньої медицини». 

Цьогорічний науковий форум налічував понад 200 учасників, серед яких були лікарі терапевтичного профілю (кардіологи, гастроентерологи, ревматологи, нефрологи, ендокринологи, пульмонологи, алергологи, імунологи), лікарі-інтерни і студенти старших курсів.
Програма читань охоплювала широке коло проблемних питань з різних напрямів внутрішньої медицини, фахової підготовки лікарів-інтерністів на до- та післядипломному етапах, а також етичних і правових засад діяльності медичних працівників у сучасних умовах. Особливу увагу також було приділено історії та гуманістичним традиціям київської терапевтичної школи. У своїй спільній доповіді професор В.П.Шипулін і Д.І.Назаренко (Національний музей медицини України) детально висвітили віхи життя і діяльності видатного клініциста та громадського діяча, професора Карла Генріховича Трітшеля. Не менш захопливими були й спогади професора А.С.Свінціцького про багаторічного керівника курсу військово-польової терапії при кафедрі госпітальної терапії №2 Київського медичного інституту, професора Миколу Федоровича Скопіченка, приурочені до 95-річного ювілею вченого, а також професора Т.Д.Никули – про виховну роботу зі студентами та молодими вченими на кафедрах, очолюваних професором Анатолієм Петровичем Пелещуком. Професор В.О.Мойсеєнко у своєму виступі наголосила на важливому місці етики та деонтології у структурі медичних дисциплін, адже саме знання основних деонтологічних принципів діяльності лікаря є першоосновою для його формування як висококваліфікованого та високоморального фахівця.

На наступному пленарному засіданні провідні вітчизняні науковці розглянули низку актуальних проблем сучасної кардіології, зокрема питання ефективності алгоритмізованої антигіпертензивної терапії в реальній клінічній практиці (член-кореспондент НАМН України, професор К.М.Амосова, доцент Ю.В.Руденко від імені учасників програми «ПЕРФЕКТ»), персоналізованої стратегії вибору антитромбоцитарної та антикоагулянтної терапії у хворих з нестабільними формами ішемічної хвороби серця та порушенням мозкового кровообігу (член-кореспондент НАМН України, професор В.З.Нетяженко), сучасних реалій та перспективних напрямів кардіопротекції (професор І.П.Катеренчук), особливостей діагностики та лікування артеріальної гіпертензії в осіб похилого віку (професор В.Є.Кондратюк), епідеміологічних і клінічних аспектів резистентної артеріальної гіпертензії у хворих на хронічну хворобу нирок (старший науковий співробітник І.М.Шіфріс).

Значний інтерес серед слухачів викликало пленарне засідання «Міждисциплінарні проблеми у сучасній клініці внутрішньої медицини», яке в черговий раз засвідчило важливість міжфахової інтеграції при веденні пацієнтів терапевтичного профілю. Вчені з Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, Інституту фізіології імені О.О.Богомольця НАН України та ДУ «Інститут отоларингології імені О.С.Коломійченка НАМН України» у своїх доповідях детально обговорили низку актуальних питань нинішньої медичної науки і практики: гіпоксію (професор В.А.Березовський), IgG4-залежне захворювання (професор О.Б.Яременко), неалкогольну жирову хворобу печінки (професор А.С.Свінціцький), НПЗП-ентеропатії (професор О.Ю.Губська), риносинуїти (д.мед.н. С.Е.Яремчук) тощо.

На заключному засіданні наукового форуму молоді вчені кафедр внутрішньої медицини №3, пропедевтики внутрішньої медицини №1, а також клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики представили усім присутнім результати власних наукових пошуків, продемонструвавши глибокі знання з досліджуваних проблем. 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця