СВЯТКОВА ЗУСТРІЧ З НАГОДИ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ ВІДБУЛАСЯ У БІБЛІОТЕЦІ УНІВЕРСИТЕТУ

24.02.2020

24 лютого 2020 року у приміщенні бібліотеки НМУ відбулася святкова зустріч з нагоди Міжнародного дня рідної мови, яка зібрала студентів-медиків перших і других курсів – вихідців з України, Індії, Йорданії, Палестини і Туреччини.

Зі вступним словом до присутніх звернулася завідувач кафедри україністики, професор Ніна Павлівна Литвиненко, яка наголосила на важливості збереження і плекання рідної мови і надала слово тим, хто прийшов до бібліотеки висловити своє ставлення до українського слова і водночас – це стосується іноземних громадян – презентувати свою рідну мову. Студенти медичного факультету №1 Анастасія Дмитренко, Влада Залевська, Уляна Ярмолюк, Ія Жагаріна, Анастасія Лучечко, Аліна Мартинова і студент медико-психологічного факультету Олександр Хонелідзе  продекламували вірші М.Лотоцького, Ю.Рибчинського, Л.Костенко, Лесі Українки, О.Олеся, Д.Павличка. А Анна Юдіна оригінально виконала пісню «Човен» на слова Івана Франка. Потім настала черга студентів, які перебувають в Україні – хто рік, хто два – і українську мову починали вивчати з нуля. Відомий вірш Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти Людина…» у виконанні першокурсниці Шреї Сінгх з Індії прозвучав, як здалося присутнім, не гірше, ніж із вуст українців. Її подруга Еліс Шивастав розповіла про те, що собою являє її рідна мова гінді. Хлопці з Йорданії і Палестини Абдаллах Альварайдат, Абдаллах Фоуад і Абдаллах Алтос читали вірші І.Франка, Лесі Українки українською і арабською мовами. Справжній фурор викликав виступ Тевфіка Альма з Туреччини. Стамбулець натхненно продекламував вірш «Надія» Лесі Українки – і в оригіналі, і турецькою – а потім ще відповідав на запитання всіх охочих про Туреччину і її столицю.

Викладач кафедри україністики І.А.Астапенко власним віршем «Унікальна мова» продемонстрував усе багатство українського слова, зокрема його синонімії. Завідувач відділу обслуговування науковою літературою бібліотеки Лідія Василівна Галицька презентувала книжкову виставку «Невмирущі скарби української мови». Завершили зустріч артисти клубу «Медик» – бандуристка Марина Андрюк, співачка Ліна Шеремет і студентка-другокурсниця медичного факультету №4 Ольга Каганюк, яка вже встигла заявити про себе на всеукраїнських конкурсах.

 

Прес-центр