Студенти Університету поглибили знання щодо клінічних досліджень лікарських засобів

26.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця організували цикл лекцій про клінічні дослідження лікарських засобів для студентів фармацевтичного факультету. Протягом кількох місяців експерти фармацевтичної сфери однієї з провідних компаній України ділилися зі студентами практичними кейсами у сфері фармації.

Лекції стосувалися актуальних аспектів фармацевтичної сфери та сприяли поглибленню знань студентів про клінічні дослідження, передусім як процесу науково-дослідницької роботи. Слухачів інформували про принципи та порядок проведення клінічних досліджень лікарських засобів, питання виявлення, підтвердження їх клінічних, фармакологічних ефектів, розподіл, метаболізм, виявлення побічних реакцій та виведення з організму людини.

У межах лекцій увага акцентувалася на безпечності ліків, перевірці під час клінічних досліджень чи змінюється дія препарату в разі одночасного приймання пацієнтом інших лікарських засобів. Наголошувалося, що такі дослідження є найкоротшим шляхом до інноваційних ліків, а кількість досліджень – показник розвиненості країни.

Це був цінний досвід для студентів фармацевтичного факультету НМУ, а також для викладачів, адже спільно зі стейкхолдерами вони досліджували широке поле клінічних досліджень в Україні та світі. Учасники отримали відповіді на актуальні питання від експертів фармацевтичної сфери Олени Січевської, Наталії Клименко, Анастасії Острогляд, Олени Голіциної, Ніни Сайдуллаєвої та набули важливих для подальшої самостійної діяльності знань.

Отриманий досвід посилить розуміння студентами фармацевтичного факультету ролі клінічних досліджень для порятунку життя пацієнтів за допомогою інноваційних ліків і стане важливою ланкою у формуванні таких досліджень у майбутньому.

Пресцентр НМУ за інформацією фармацевтичного факультету