Студенти Університету організували перегляд фільму «20 днів в Маріуполі»

09.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся перегляд документального фільму «20 днів в Маріуполі» про трагічні події в оточеному російськими військами українському місті. Документальний фільм українського військового кореспондента Мстислава Чернова про облогу Маріуполя у лютому-березні 2022 року під час повномасштабного вторгнення РФ до України відзначено понад двадцятьма преміями та номінаціями. У 2024 році в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» він здобув «Оскар» і став першим фільмом-переможцем від України.

Студенти, затамувавши подих, переглядали стрічку відважних репортерів Associated Press, котрі фіксували воєнні злочини Росії, загибель мирних жителів, бомбардування пологового будинку, масові поховання, мужність і стійкість українського народу, фільмували події і знаходили кожну можливість надіслати документальні свідчення жахіття війни у світові медіа. Журналісти в деталях показували ситуацію у місті, де з кожним днем вона ускладнювалася.

Організатори події, активісти студентської ради медичного факультету №2, запросили для обговорення фільму волонтерів, які були очевидцями та учасниками тих страшних подій. У заході взяли участь маріупольці Євген Тузов, який під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну був організатором і керівником найбільшого сховища у Маріуполі та займався забезпеченням гуманітарною допомогою жителів, президент Маріупольського телебачення і громадський діяч Микола Осиченко, волонтер Владлен Пікус.

Документальний фільм «20 днів в Маріуполі» важливо побачити кожному. Особливо майбутнім лікарям, адже у стрічці на конкретних прикладах яскраво показана самовідданість медичних працівників. Коли у лікарні Маріуполя постійно поступали постраждалі містяни, а медики у надскладних умовах за дефіциту медикаментів, харчування і води цілодобово надавали допомогу пораненим. І врятували тисячі життів.

Пресцентр НМУ