Студенти Університету обговорили аспекти перехідних станів новонароджених

13.10.2023

Вчергове важливу для професійного зростання студентів лекцію організувала студентська рада медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Спікеркою запросили випускницю цього факультету, лікарку-педіатриню медичного центру «Добробут», членкиню Української академії медицини грудного вигодовування та Української академії педіатричних спеціальностей Катерину Погорєлову.

Транзиторні (перехідні) стани новонародженого є реакцією з боку всіх його органів і систем, які відображають процес адаптації малюка. Під час зустрічі в Університеті лікарка-педіатриня Катерина Погорєлова зазначила, що такі стани є абсолютно природними для неонатального періоду. Однак це зовсім не означає, що в однієї дитини мають неодмінно проявитися всі можливі його варіанти.

Так, фахівчиня розповіла про різні аспекти щодо транзиторних станів новонароджених, які за певних несприятливих умов можуть трансформуватися в патологічні й стати причиною захворювань. Вона проаналізувала такі стани, як фізіологічна втрата маси, мілії, акне, розповіла про просту та токсичну еритеми, лущення шкіри новонароджених. Також слухачі дізналися важливу інформацію про неонатальний пустулярний меланоз, «лососеву пляму», «укус лелеки» і «поцілунок янгола». Довідалися про транзиторну олігурію, сечокислий інфаркт нирок, набухання грудних залоз, десквамативний вульвовагініт, водянку яєчка й фізіологічний фімоз.

Отримана під час лекції інформація відкрила перед слухачами багато важливих аспектів догляду за немовлятами, дозволила глибше зрозуміти фізіологічні та перехідні стани, що у них виникають. Майбутні лікарі здобули цінні знання для самостійної роботи при наданні медичної допомоги новонародженим у перші дні їх життя та під час консультування батьків.

Так, подібні заходи оптимізують навчання студентів НМУ та сприяють підготовці висококваліфікованих фахівців.

Пресцентр НМУ за інформацією медичного факультету №3