На засіданні СНГ студенти відпрацьовували хірургічні навички

17.04.2024

Днями відбулося спільне засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та гуртка хірургії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. З метою відпрацювання хірургічних навичок студенти виконували оперативні втручання на біологічному матеріалі.

Важливою частиною навчання студентів закладів вищої освіти є набуття ними практичних навичок. Саме з цією метою організували спільне засідання гуртків під назвою «Анатомічний театр кролика».

У лекційній аудиторії нашого Університету розгорнули три імпровізовані операційні, забезпечені необхідними інструментами та матеріалами. За модераторства наукового керівника гуртка, асистента кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії Павла Бика студенти протягом чотирьох годин виконували різноманітні операції на біологічному матеріалі.

Студенти спробували себе у ролі членів хірургічних бригад, навчалися правил користування та позицій інструментів у руках хірурга, пошаровості роз’єднання і з’єднання тканин. Відпрацювали навички з оперативного, стегнового доступів, серединної лапаротомії та торакотомії, трепанації черепа. Кожен студент мав можливість застосувати відповідні оперативні прийоми, виконати тотальні цистектомію та колектомію, резекцію тонкої кишки, а також нефректомію, пульмонектомію, денуклеацію.

Участь в операціях ще раз переконала студентів, що робота в операційній є титанічною працею, яка вимагає ґрунтовних знань топографічної будови органів і систем організму та витримки. Подібні засідання СНГ допомагають здобувачам вищої медичної освіти в НМУ імені О.О. Богомольця здобувати фаховий досвід у реальних умовах, щоб кожен міг знайти себе у професії. Адже тільки через практику та отримання реальних навичок майбутні лікарі можуть зорієнтуватися, де вони себе бачать, яку первинну спеціалізацію оберуть.

Нагадаємо, що у НМУ імені О.О. Богомольця функціонують численні студентські наукові гуртки, а про умови участі та перелік СНГ можна дізнатися за посиланням:

https://nmuofficial.com/studentu/studentski-naukovi-gurtky/

                  Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії