Студенти НМУ підтверджують базові клінічні компетентності у межах складання ОСКІ-1

15.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця триває складання третьокурсниками ЗВО об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ-1) за спеціальністю 222 «Медицина». Наразі естафету від своїх колег підхопили студенти медичного факультету №2. Іспиту передувала значна робота викладачів профільних кафедр і фахівців Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ з підготовки студентів до іспиту. При формулюванні завдань та відповідних алгоритмів дій у межах ОСКІ-1 орієнтувалися на європейський підхід.

У Навчально-науковому центрі медичних симуляцій кожен зі студентів отримує маршрутний та індивідуальний листи проходження станцій ОСКІ-1, на яких оцінюються базові клінічні компетентності майбутнього лікаря. Незважаючи, що студенти працюють у групах по 14 осіб, кожен розпочинає іспит з відповідної станції, куди заходить сам та виходить з неї за дзвінком. Викладач ознайомлює його із завданням і спостерігає за виконанням відповідних дій (проведення обстеження, маніпуляції, вміння комунікувати) та оцінює їх.

Так, екзаменаторка, асистентка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 Тамара Козьмик наголошує, що студенти сконцентровані, а головне – зацікавлені. Вони швидко, але виважено працюють, впевнено демонструють набуті навички. За словами фахівчині, такий іспит є для них певним поштовхом для опанування необхідних знань на шляху до самостійної медичної практики.

Студентка медичного факультету №2 Юлія Голич зазначає, що сумлінно готувалася до складання іспиту, разом з одногрупниками відпрацьовувала складні алгоритми дій, дослухалася до порад викладачів під час вивчення клінічних дисциплін.

Про важливість напрацювання цінного досвіду під час навчання у симуляційних класах кафедри хірургії та педіатрії розповідає Марина Швайка. Вона згадує, як накладали джгути, турнікети, шини, виконували ін’єкції.

Максим Юзленко, також студент М2, який планує здобути фах анестезіолога, під час підготовки до іспиту значний час приділив вивченню алгоритмів дій при складання ОСКІ-1, що розміщені на сторінках профільних кафедр сайту Університету, перегляду відповідного відео.

Об’єктивний структурований клінічний іспит є невід’ємною складовою перевірки якості знань студентів, оволодіння ними практичних навичок і чітко структурований, відзначає декан медичного факультету №2 Руслан Цимбалюк. Навички, які демонструють студенти, знадобляться їм і для складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту на 6 курсі.

Так, майбутні медики у межах іспиту демонструють практичні навички у процесі імітації різних клінічних ситуацій на фантомах, муляжах, за участі студентів-волонтерів. Вони виконують фізикальне обстеження терапевтичних і хірургічних пацієнтів, збирають анамнез, інтерпретують результати ЕКГ, оцінюють результати антропометрії дитини. Впевнено визначають групи крові, накладають тиснучу пов’язку при венозній кровотечі, оклюзійну пов’язку при зовнішньому відкритому пневмотораксі, вакуумні шини при переломах.

За словами заступниці декана по роботі зі студентами 3-4 курсу медичного факультету № 2 Ганни Трепет, до 22 квітня об’єктивний структурований клінічний іспит мають скласти 370 студентів факультету. Наразі вони демонструють високі результати.

Пресцентр НМУ