Студенти медичних ЗВО України додатково складали «Крок 1» в НМУ

02.04.2024

2 квітня понад 300 вітчизняних та іноземних студентів закладів вищої медичної освіти з різних регіонів України складали у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця тестові компоненти першого етапу ЄДКІ – інтегрований тестовий іспит «Крок 1» та іспит з англійської мови професійного спрямування. Іспити складали студенти, які з поважних причин не змогли прибути на іспит, коли він проводився вперше, і ті, хто минулого разу отримали незадовільні результати.

Зважаючи на безпекову ситуацію в Україні, захід відбувався в облаштованих в Університеті укриттях. До імпровізованих аудиторій студенти спеціальностей 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 225 «Медична психологія», 226 «Фармація, промислова фармація», 228 «Педіатрія» проходили лише після ідентифікації та перевірки працівниками поліції охорони на наявність заборонених технічних засобів.

Імпровізовані, облаштовані за всіма вимогами проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту, аудиторії відвідали проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, деканки стоматологічного факультету Наталія Біденко, фармацевтичного факультету Тетяна Рева, факультету підготовки іноземних громадян Оксана Парфьонова, декани медичних факультетів №1, №2 та №3 Володимир Мельник, Руслан Цимбалюк і Оксана Виговська відповідно, начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко.

Під час проведення іспиту «Крок 1» оцінювався рівень фахової компетентності студентів із загальнонаукових (фундаментальних) дисциплін. Здобувачі вищої освіти відповідали на письмові тестові завдання з біології, гістології, біологічної хімії, нормальної анатомії, патологічних анатомії та фізіології, фармакології, які вони опановували впродовж трьох років.

Під час іспиту з англійської мови професійного спрямування оцінювався рівень розуміння студентами термінології фундаментальних фахових дисциплін, граматичних конструкцій.

Інтегрований тестовий іспит «Крок 1» є обов’язковою формою державного незалежного оцінювання знань і лише за успішного його складання студент має право продовжувати навчання. Зазначимо, що цей іспит та іспит з англійської мови в НМУ імені О.О. Богомольця складали студенти з майже 20 закладів вищої освіти України. Зокрема, з Донецького національного медичного університету, Харківського інституту медицини та біомедичних наук, Запорізького державного медико-фармацевтичного університету, Національного фармацевтичного університету, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Черкаської медичної академії, Міжнародної академії екології та медицини, Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, Сумського державного університету, Львівського медичного університету, Івано-Франківського національного медичного університету та інших ЗВО.

Опечатані бланки тестових відповідей студентів перевірятимуть шляхом комп’ютерного сканування у Центрі тестування при Міністерстві охорони здоров’я України. Нагадаємо, що величина критерію «склав» становить для іспиту «Крок 1» 64,0 % правильних відповідей, а для іноземної мови – 40,0 %. Вже через 14 днів результати першого етапу ЄДКІ оприлюднять. При успішному складанні іспиту здобувачам вищої освіти видадуть відповідні сертифікати.

Пресцентр НМУ