Студенти-гуртківці НМУ опановували менеджмент професійних хвороб

12.02.2024

Днями на основній базі кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 – Університетській клініці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри. Студенти отримали нові та поглибили набуті знання щодо шкідливих факторів виробничого середовища, професійних хвороб і їх менеджменту.

До професійних захворювань належать хвороби, що виникають унаслідок професійної діяльності особи та зумовлені виключно або переважно тривалим впливом шкідливих речовин, певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою.

На засіданні СНГ з доповіддю «Професійні шкідливості медичних працівників» перед слухачами виступила досвідчена лікарка-профпатолог, асистентка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Ірина Думка. Вона проінформувала про особливості умов праці медичних працівників, причини їх професійної захворюваності, несприятливі чинники професійної діяльності. Також наголошувала на профілактиці виникнення професійних та професійно обумовлених захворювань медиків.

Поглиблення знань про професійні хвороби має важливе значення для майбутніх лікарів. За словами керівниці студентського наукового гуртка пропедевтики внутрішньої медицини №2 Аліни Стахової, обізнаність щодо основних шкідливих чинників професійної діяльності та захворювань, які вони спричиняють, допоможе медикам уберегти своє здоров’я під час самостійної роботи.

Також знання про професійні хвороби необхідні для попередження можливого несприятливого впливу шкідливих факторів виробничого середовища на організм працівників і для надання медичної допомоги.

Оскільки в умовах сучасного виробництва на стан здоров’я працюючих все ще негативно впливають різні професійні шкідливості, студенти-гуртківці представили ряд доповідей на актуальні теми.

Зокрема, присутні заслухали змістовні доповіді щодо отруєння ртуттю, свинцем, фосфорорганічними сполуками та про гіперчутливі пневмоніти. Про вплив виробничого пилу на стан здоров’я працівників йшлося у доповіді «Пневмоконіоз: діагностика, лікування та профілактика». Не менш важливою стала доповідь «Професійні хвороби, викликані дією шуму», адже впровадження у різні галузі промисловості та сільського господарства надто швидкісного устаткування, що генерує вібрацію та є джерелом шуму, призводить до виникнення вібраційної хвороби, сенсоневральної приглухуватості.

Також молоді науковці НМУ взяли участь в активному обговоренні доповідей, сучасних викликів щодо менеджменту професійних хвороб, питань своєчасної діагностики та лікування хворих з професійними захворюваннями.

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2