СТУДЕНТКИ НМУ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ПЕРЕКЛАДУ І АДАПТАЦІЇ РЕКОМЕНДАЦІЙ ЛІКАРЯМ-ПАТОЛОГОАНАТОМАМ ПРИ РОБОТІ З ТІЛАМИ ПОМЕРЛИХ ВІД COVID-19

30.03.2020

Кафедра патологічної анатомії №2, яку очолює професор С.Г.Гичка, разом з ГО «Асоціація патологоанатомів України» підготували український переклад, редагування і адаптацію настанов Центру США з контролю і профілактики захворювань, Королівської колегії патологів Великої Британії та Європейського Центру з профілактики та контролю захворювань щодо правил безпечної роботи з тілами осіб, померлих від COVID-19 або з підозрою на цю недугу, та проведення аутопсій (розтинів) померлих з COVID-19.

Королівська колегія патологів Великої Британії дозволила український переклад і використання своїх інструкцій, які містять рекомендації щодо безпечного поводження з тілами померлих: на місці смерті, під час транспортування, виконання посмертних досліджень, зберігання і підготовки до поховання/кремації та під час поховання/кремації (див. на електронному ресурсі ГО «Асоціація патологоанатомів України» http://patholog.org.ua ).

ГО «Асоціація патологоанатомів України» оприлюднила також звернення до всіх колег патологоанатомів країни, працівників патологоанатомічних закладів і підрозділів, науково-педагогічних і наукових працівників із закликом дотримуватися правил безпечної поведінки під час пандемії, заходів безпеки в ході виконання професійних обов’язків, чинного законодавства України, рекомендацій ВООЗ, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Європейського центру профілактики та контролю захворювань, Центру США з контролю і профілактики захворювань.

ГО «Асоціація патологоанатомів України» висловила подяку студенткам медичних факультетів №1 та №3 НМУ імені О.О. Богомольця Марії Савчиній та Анні Єлісєєвій за допомогу в перекладі та підготовці настанов лікарям – патологоанатомам при роботі з тілами померлих від COVID-19.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри патологічної анатомії №2