СТУДЕНТКА НМУ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ПРОЄКТІ «ПАРТНЕРСТВО ДЛЯ ДОСЛІДЖЕНЬ ГЕНОМУ В УКРАЇНІ ТА РУМУНІЇ»

09.12.2022

Нещодавно в місті Сату-Маре (Румунія) відбувся воркшоп для студентської молоді з геноміки та біоінформатики в рамках проєкту «Партнерство для досліджень геному в Україні та Румунії». Від Національного медичного університету імені О.О. Богомольця конкурс для участі в цьому практичному семінарі з геноміки виграла студентка 4 курсу медичного факультету №2 Марія Куртяк. Основна мета – навчитися практичній генетиці – виділенню ДНК людини, постановці ПЛР-реакції й інтерпретації отриманих результатів.

Одним із основних критеріїв для участі в конкурсі було володіння англійською на достатньому для зрозуміння змісту семінару рівні. Розгляд кандидатури відбувався після подачі короткого резюме і мотиваційного листа англійською та проходження співбесіди з лікарем-генетиком із США. Всього з України взяли участь 15 студентів – 5 медиків, 5 біологів і 5 осіб, які навчаються за фахом «прикладна математика» (найближче до біоінформатики).

Упродовж тижня тривало навчання з виділення ДНК, секвенування та біоінформатики. Безцінним досвідом було не тільки професійне навчання з інноваційних методів лабораторної діагностики й інтерпретації отриманих геномних послідовностей, а й спілкування, відвідування музеїв, розширення досвіду комунікації та роботи в групах тощо. За цей час учасники навчалися виділенню ДНК людини, постановці ПЛР-реакції, основам біоінформатики для роботи з геномними даними, а також проаналізували теорію геномного секвенування (NGS та Sanger sequencing).

 

Пресцентр НМУ