Школа-семінар з фізики живого та біоетики сприяє вивченню стоматологами вибіркової дисципліни

04.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики плідно працює школа-семінар з фізики живого та біоетики. Важливим напрямом її роботи є сприяння у вивченні студентами 1 курсу стоматологічного факультету вибіркової дисципліни «Фізичні основи діагностичної та лікувальної апаратури в стоматології».

Такий формат факультативної роботи надає викладачам, що проводять заняття з вибіркової дисципліни, додаткові можливості для покращення навчального процесу, збільшення мотивації студентів при вивченні складних фізичних та технічних питань роботи медичної апаратури.

Зокрема, зазначену вибіркову дисципліну вивчали у І-ІІ семестрах 2023-2024 навчального року на кафедрі медичної і біологічної фізики та інформатики. Долучившись до роботи школи-семінару, студенти взяли участь у конкурсі есе за матеріалами спеціалізованого науково-популярного видання для студентів медичних університетів України з медичної фізики та медичної техніки.

Окрім того, опановуючи вибіркову дисципліну студенти-стоматологи розробляли індивідуальні навчально-наукові проєкти. Найчастіше такі проєкти презентували під час проведення онлайн-семінарів і на студентських конференціях. З-поміж них доповіді про біофізичні та медико-профілактичні аспекти освітлення у стоматології, ультрафонофорез, про важливість люксметрії та спектрометрії для роботи лікаря-стоматолога.

Важливою складовою навчання студентів також є можливість їхнього спілкування з викладачами, лікарями-стоматологами безпосередньо у Стоматологічному центры НМУ. Наприклад, щодо фізіотерапії, променевої діагностики у стоматології, виконання ортопантомограми, питання матеріалознавства для стоматологів.

Відзначимо, що якісне вивчення вибіркової дисципліни з фізичних основ діагностичної та лікувальної апаратури в стоматології, із залученням школи-семінару з фізики живого та біоетики, стало можливим завдяки спільній роботі деканату стоматологічного факультету, керівників Стоматологічного центру НМУ, наукових гуртків, кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я і кафедри гігієни та екології.

За відгуками студентів, під час опанування ними вибіркової дисципліни їм найбільше сподобалося ознайомлення з лабораторіями Стоматологічного медичного центру НМУ. Також вони відзначають потужність практичних занять і цікаву роботу над індивідуальними проєктами.

Пресцентр НМУ за інформацією факультативної школи-семінару з фізики живого та біоетики