РИМО-КАТОЛИКИ І БІЛЬШІСТЬ ПРОТЕСТАНСЬКИХ ЦЕРКОВ ВІДЗНАЧАЮТЬ РІЗДВО ХРИСТОВЕ

24.12.2020

У ніч з 24 по 25 грудня вірні Римо-католицької та більшості протестантських церков відзначають Різдво Христове – одне з найзначніших свят у Християнстві. Причому саме у римо-католиків, на відміну від християн східного обряду, воно вважається найважливішим. У Православ’ї такий статус має Великдень (Пасха).

У католиків Різдво – суто духовне свято. Родинні традиції тут теж відіграють свою роль, але вони не на чільному місці. Людина цілковито поринає в думки про Бога, Його цінності. Піст добровільний. Готуючись до свята, католики прикрашають не тільки ялинку, а й усе помешкання. Якщо православні заносять до хати дідух – по-особливому зв’язаний пучок соломи з колоссям, – то представники західного обряду – просто солому, що символізує ясла, в яких сповивали маленького Ісуса. Римська традиція передбачає три святкові меси – вночі, вранці і вдень, тоді як православна – практикує одну велику Службу з літургією.

У Святвечір, дочекавшись першої вечірньої зірки, родина сідає за стіл і починає трапезу з пісних хлібців. До речі, гляньте перед цим на верхівку своєї ялинки: чи зірка її прикрашає. Адже вона символізує Віфлеємську зорю. А вже на саме Різдво на святковому столі з’являються запечена індичка, качка або свинина, а у США та деяких інших країнах – ще й знаменитий пудинг.

Віднедавна 25 грудня в Україні – вихідний день. Хотілося б щиро поздоровити усіх вірних Римо-католицької і більшості протестантських церков зі святом Різдва Христового, побажати всім гарно його зустріти і відзначити, а також здоров’я, благополуччя і мирного неба над головою.

                                                                                                              

Прес-центр