Розширюються горизонти співпраці між медичними університетами Варшави та Києва

20.10.2023

Перший проректор з науко-педагогічної роботи та післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Олександр Науменко з робочим візитом відвідав Варшавський медичний університет. Протягом тижня, з 10 по 18 жовтня, було реалізовано насичену програму зустрічей з очільниками відомого навчального та наукового закладу Польщі та спільних лікувальних проєктів з польськими колегами.

Так, із ректором Варшавського медичного університету Збігнєвим Гацьонгом обговорили результати академічного обміну між двома нашими університетами, зокрема недавнього стажування п’яти здобувачів освіти третього рівня акредитації. Акцентували увагу на перспективах подальшої співпраці у цьому напрямку. Обговорили можливість започаткування програми навчання здобувачів другого рівня акредитації в наших університетах. ЗВО є багаторічними партнерами, тому взаємний інтерес у співпраці між професорсько-викладацьким складом зростає. Відтак відбулися перемовини про постійний обмін делегаціями співробітників, молодих науковців і студентів.

Особливу увагу приділили підготовці до проведення VI Україно-Польського конгресу оториноларингологів, де перший проректор НМУ є президентом, а завідувач кафедри і клініки оториноларингології та хірургії голови та шиї, професор Варшавського медичного університету Казімеж Нємчик – віцепрезидентом.

Цікавою і насиченою була практична програма перебування у Варшавському медичному університеті. Професор Олександр Науменко пройшов стажування у клініці оториноларингології, хірургії голови та шиї щодо методик хірургічного втручання з застосуванням і встановленням кохлеарних імплантів «Cochlear» і «Advanced Bionics» у дорослих та дітей, отримавши відповідний сертифікат.

Окрім того, спільно із завідувачем кафедри і клініки оториноларингології, Президентом європейської асоціації хірургів основи черепа, професором Казимежем Нємчиком успішно провели оперативне втручання з видалення гранулярної холестеатоми основи черепа та піраміди скроневої кістки з доступом через середнью черепну ямку. Такі унікальні оперативні втручання успішно розроблені і проводяться в клініці оториноларингології Варшавського медуніверситету, започатковані професором Нємчиком. Ці оперативні втручання тепер можливі і в клініці нашого Університету. Що важливо, заплановані візити наших співробітників і співробітників Варшавського медуніверситету для проведення таких оперативних втручань у клініках обох університетів. Також професори провели два майстер-класи з ринохірургії для співробітників кафедри та клініки й аспірантів та студентів Варшавського медичного університету.

Пресцентр НМУ