Рішенням колегії МОЗ ухвалено ряд змін у системі підготовки в інтернатурі

30.05.2023

Представники Міністерства охорони здоров’я України, на чолі з міністром Віктором Ляшком, працівники Офісу Президента України, Ради Національної безпеки та оборони, інших міністерств і відомств, директори державних підприємств, народні депутати, директори клінічних лікарень і поліклінік, а також представники освітньої медичної галузі, серед яких – ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин, розглянули під час засідання низку ключових для галузі питань.

Йшлося, зокрема, про відбудову закладів охорони здоров’я відповідно до їх ролі у спроможній мережі, розвиток національної системи крові, реформування системи підготовки в інтернатурі та безперервного професійного розвитку.

Під час засідання, що відбулося онлайн, міністр Віктор Ляшко наголосив на тому, що всі інвестиційні проєкти в межах програми відбудови медичної інфраструктури України реалізовуватимуться, виключно, з урахуванням ролі тих чи інших медичних закладів у спроможній мережі. Це дозволить найбільш ефективно розподіляти обмежений фінансовий ресурс заради досягнення максимального результату – забезпечення якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги для українських пацієнтів. Окрім цього, такий підхід дасть поштовх розвитку української економіки.

У ході засідання присутні заслухали начальника управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ Сергія Убогова, який розповів про хід реформування системи підготовки в інтернатурі та безперервного професійного розвитку у сфері охорони здоровʼя. Зміни, згідно з запитами закладів вищої медичної освіти, зокрема нашого Університету, щодо забезпечення випускників посадами лікарів-інтернів і необхідності розширення мережі додаткових баз для стажування у закладах охорони здоров’я є надважливими. Відтак, колегія МОЗ одноголосно підтримала ряд змін і нововведень.

Так, ухвалено рішення забезпечити розробку програмного забезпечення електронної системи рейтингового розподілу в інтернатуру; подати на розгляд Кабінету Міністрів України проєкт змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року № 725» та забезпечити імплементацію цих змін шляхом розробки необхідних проєктів наказів МОЗ України. Також ухвалено рішення щодо перегляду програми примірної підготовки лікарів-інтернів екстреної медицини та посилення комунікацій щодо підвищення оплати праці лікарям-інтернам.

Варто відзначити, що у 2023 році МОЗ України, відповідно до кадрових потреб медичної галузі країни, планує забезпечити випускників НМУ імені О.О. Богомольця, які навчалися за кошти державного бюджету, посадами лікарів-інтернів у закладах охорони здоров’я за кошти державного замовлення.

Відтак, зарахування до інтернатури за кошти державного бюджету можливе за «Направленням на програму підготовки в інтернатурі», де вказується спеціальність, база стажування (ЗОЗ) і заклад вищої освіти. Таке направлення випускник отримає за результатами рейтингу успішності та пропозиції комісії зі сприяння у направленні на програму підготовки в НМУ. Також за НМУ були закріплені додаткові бази стажування для проходження практичної частини в інтернатурі, що розташовані на території Києва й області, а також Житомирської, Чернігівської та Черкаської областей.

Пресцентр НМУ за інформацією МОЗ України