ПСИХОЛОГІЧНИЙ ГУРТОК — СКЛАДОВА ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ ТА МЕДИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ

02.02.2022

Освітнє середовище сучасного вищого навчального закладу є важливим і невід’ємним ресурсом якісної підготовки майбутніх студентів-медиків. Кафедра загальної і медичної психології НМУ ім. О.О.Богомольця постійно працює над тим, щоб в умовах університету кожен студент мав багато можливостей для вдосконалення свого фахового рівня, розвитку професійної рефлексії, опанування практичними навичками майбутньої професійної діяльності.

Однією з таких форм роботи є постійно діючий на базі кафедри психологічний гурток. Нещодавно відбулося чергове його засідання, де доцент кафедри З.Л. Становських провела майстер-клас «Психотехніки відновлення тілесно-емоційного ресурсу особистості». У роботі гуртка, який пройшов в онлайн-режимі, взяли участь 64 учасники. Це була не тільки студентська молодь різного віку, викладачі НМУ, але й представники інших навчальних закладів, організацій. Інтерес до майстер-класу показав актуальність і самої тематики, і бажання учасників оволодіти практичними навичками тілесної і емоційної саморегуляції.

Під час майстер-класу ведуча продемонструвала цілу низку практичних технік роботи з тілом, думками та емоційними станами, які забезпечують зняття напруження, екологічного відреагування стресових переживань, відновлення ресурсів. Вся робота проводилась в інтерактивному режимі, де разом з ведучою майстер-класу учасники безпосередньо виконували психотехніки. Вони мали змогу ставити запитання та висловлювати свої думки щодо теми засідання. З.Л. Становських, відповідаючи на запитання та дискутуючи з учасниками, продемонструвала навички практичного психолога з прийняття іншої думки, асертивності у веденні бесіди.

У фінальному обговоренні результатів майстер-класу студенти схвально оцінили  рекомендовані психотехніки. Особливо підкресливши корисність діалогу, де зустрілись різні погляди, та відзначили, що таким чином отримали додатковий «міні» майстер-клас з професійного спілкування з використанням психологічно коректних технік і прийомів.

Робота психологічного гуртка, який ведуть викладачі кафедри загальної і медичної психології, є ефективною формою психологічного навчання та особистісно-професійного розвитку студентів. Кожна така зустріч дає змогу вивчати освітні потреби майбутніх лікарів, орієнтуючи всю роботу кафедри на максимально ефективний зміст та форми освітнього процесу.

 

Кафедра загальної і медичної психології