Провідні вертебрологи України обмінялися досвідом на науково-практичній конференції в нашому Університеті

04.07.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця днями відбулася науково-практична конференція «Вибрані питання ортопедії. Сколіоз, генезис, діагностика, лікування», присвячена пам’яті відомого травматолога, вченого і клініциста Олександра Демченка. Наукова подія відбулася за ініціативи кафедри дитячої хірургії у співпраці з Українською асоціацією ортопедів-травматологів та Асоціацією дитячих ортопедів-травматологів України. До заходу долучилися близько тисячі учасників з усієї України. Провідні фахівці презентували понад 20 доповідей.

Модераторами практично-орієнтованого курсу виступили завідувач кафедри дитячої хірургії, професор Анатолій Левицький і завідувач кафедри травматології і ортопедії, професор Олександр Бур’янов. Вони багато років співпрацювали з Олександром Демченком і відзначили його внесок у розбудову вітчизняної дитячої хірургії, особливо у консервативне та хірургічне лікування хребта у дітей. Тисячі юних пацієнтів завдячують клініцисту ефективним лікуванням і покращенням стану здоров’я. Сьогодні справу відомого вченого продовжує його син Дмитро Демченко, який розповів про сучасні розробки лікування вроджених деформацій хребта.

У роботі конференції взяли участь відомі фахівці із багатьох регіонів України, зокрема професори Андрій Мезенцев із Харкова, Дмитро Петренко із Дніпра, а також представники нашого Університету.

У межах практично-орієнтованого курсу розглядали питання сучасних аспектів фармакотерапії при травмах і захворюваннях опорно-рухового апарату. Професор Олександр Бур’янов доповів про мультидисциплінарний підхід та ортопедичні аспекти лікування при болі у нижній частині спини. А професор Тарас Омельченко звернув увагу учасників на раціональний вибір фармакотерапевтичного лікування пацієнтів із запально-набряковим синдромом на тлі суглобової травми.

Своєю чергою професор Анатолій Левицький поділився практичним досвідом лікування сколіозу у дітей, акцентуючи увагу слухачів на можливих ускладненнях, розповів про здобутки колективу кафедри у хірургічному лікуванні нейро-м’язового сколіозу у дітей. Також завідувач кафедри дитячої хірургії НМУ зазначив, що такі науково-практичні конференції мають важливе значення для розвитку травматологічної галузі й обміну досвідом, обговорення актуальних наукових тем і нових медичних практик.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри дитячої хірургії