ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАТИВНО-СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ВІДПРАЦЮВАННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК ТА КОМПЕТЕНЦІЙ СТУДЕНТАМИ НА КАФЕДРІ ПЕДІАТРІЇ №2

02.02.2021

Практична підготовка студентів нашого Університету та оволодіння ними комунікаційними навичками спілкування із пацієнтами займають центральне місце в підготовці майбутнього лікаря. Обстеження здорової та хворої дитини –  мистецтво, яким оволодіває лікар усе своє професійне життя, і цей шлях починається із занять на педіатричній кафедрі, в дитячій лікарні.

Пандемія COVID-19 стала глобальним викликом для всього людства і вища медична освіта не є винятком. Трансформація методик навчання, залучення онлайн технологій, використання платформ дистанційного навчання NEURON, LIKAR_NMU, ZOOM та інших є вимогою часу і трендом світової освіти. Проте для оволодіння практичними навичками, потрібне безпосереднє спілкування із хворим, залучення симуляційного навчання. Симуляційне навчання як сучасна технологія набуття практичних навичок заснована на реалістичному моделюванні певної клінічної ситуації з використанням муляжів, манекенів тощо.

Відповідно до наказу ректора Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професора Ю.Л. Кучина за №23 від 18.01.2021 «Про організацію курсів консультативно-семінарських занять відпрацювання практичних навичок та компетенцій студентами Університету», на кафедрі педіатрії №2 здійснюється зазначена робота зі студентами медичного факультету №2. Центральне місце займає клінічне обстеження дітей різного віку.

Розглядається ціла низка практичних навичок, найбільш актуальних для майбутнього лікаря щодо дітей різного віку. З огляду на відповідне рішення циклової методичної комісії з педіатричних дисциплін нашого Університету, акцент для студентів 4 курсу зроблено, зокрема, на пульсоксиметрії, вимірюванні артеріального тиску та пікфлуометрії, для студентів 5 курсу – серцево-легеневій реанімації новонародженої дитини, оцінці за шкалою Баллард, для студентів 6 курсу – серцево-легеневій реанімації дітей, старших від 1 року, реєстрації електрокардіограми.

У фокусі уваги – оволодіння практичними навичками в неонатології та педіатрії грудного віку, оцінка фізичного розвитку та вигодовування.

 

Кафедра педіатрії №2