ПРОФЕСОР С.І.ГАРКАВИЙ: ГІГІЄНІЧНА НАУКА МАЄ ЗАЙМАТИ ПРІОРИТЕТНЕ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

25.11.2020

У Національному медичному Університеті імені О.О. Богомольця гігієнічні дисципліни завжди викладалися на високому рівні і тоді, коли практично в Україні була припинена діяльність санітарно-епідеміологічної  служби, а згодом і санітарно-гігієнічного факультету в нашому Університеті. Гігієністи – науково-педагогічні працівники профільних кафедр НМУ докладають багато зусиль, щоб майбутні лікарі в максимальному обсязі отримували знання з гігієни та епідеміології, а сама дисципліна займала пріоритетне місце в навчальному процесі.

Сьогодні інтерес студентів-медиків до гігієнічної науки в умовах пандемії COVID–19 підвищився, адже кожна тема практичних занять є дотичною до проблеми запобігання розповсюдженню небезпечної інфекції. У цьому переконалися, коли побували на одному із онлайн-занять студентів шостого курсу на кафедрі гігієни та екології №3, очолюваної професором С.І.Гаркавим. Випускники медичного факультету №4 Університету розглядали тему профілактики внутрішньолікарняної інфекції. Професор С.І.Гаркавий і доцент І.І.Ткаченко, спілкуючись із студентами, також обговорювали епідемічну ситуацію в Україні.

Ще кілька років тому кафедра, якій у цьому  навчальному році виповнилося 85 років від дня заснування у складі  санітарно-гігієнічного факультету, носила назву комунальної гігієни. ЇЇ очолював тривалий час вчений із світовим ім’ям академік НАН, НАМН і НАПН України професор Є.Г. Гончарук. На кафедрі зберігають пам’ять про відомого гігієніста, є музей-кімната, присвячена життю і творчості колишнього ректора НМУ. Сьогодні продовжує справу свого вчителя професор С.І.Гаркавий, який вірить, що санітарно-гігієнічна наука займе належне місце у вітчизняній охороні здоров’я.

«Наш Університет — єдиний в Україні, який зберіг навчальну базу та кадровий потенціал для відновлення підготовки фахівців з гігієнічної справи, – зазначив Сергій Іванович. Можливо цей факультет носитиме нову назву, скажімо, громадського здоров’я. Важливо те, щоб спеціалістів з гігієни та епідеміології готували протягом усіх шести років навчання. Впевнений, що вони змогли би гідно протистояти будь-яким новим випробуванням у майбутньому».

 

Редакція газети «Медичні кадри»